Четвъртък, 27 Май 2021
 
Пазарджик

Децата невинаги са директни жертви на езика на омразата

  26.02.2021 06:30             
Децата невинаги са директни жертви на езика на омразата

ПАЗАРДЖИК. В седмицата, в която светът отбеляза Денят на розовата фланелка за борба с училищния тормоз, в офиса на фондация "Арт Ангел" се събраха съмишленици, за да поговорят за езика на омразата и по-конкретно - как той се отразява на децата.

- Всички ние се сблъскваме с този проблем - каза пред "Знаме" основателят на фондацията Илиян Кузманов. - Срещаме го на улицата, в медиите, на политическата сцена, ако щете. Вместо

политическият дебат да е интелектуален,

у нас много често той се свежда до агресия и оклеветяване. Не знам обаче дали си даваме сметка, че тази култура на общуване се предава и на обществото. Хората започват да комуникират помежду си по същия начин.

Езикът на омразата има различни форми. Не е задължително да си негова директна жертва. Децата обикновено не са. Рядко някой казва: "Това дете е такова". Но когато сложим етикет на цяла група хора - без значение дали ще са от малцинствата, емигранти или други, това неминуемо се отразява и на децата. Те също страдат.

Защото

лепнат ли ти етикет веднъж,

ти си вървиш с него и много хора изобщо не се замислят какъв човек си всъщност. А колко по правилно е да преценяваме според личните качества - дали някой е умен, добър, талантлив и т. н., категоричен е Илиян Кузманов. И уточнява:

- Чувствителен съм на тези теми, защото съм живял 20 години навън - в Канада, в Англия. Обикалял съм из цяла Европа. И в Азия съм прекарал доста време. Разбирам много добре какво означава етикета и обратно - какво е да те оценяват не по това откъде идваш и какъв си, а по това, че си направил

нещо стойностно, полезно,

нещо, което си струва.

Като част от последиците от езика на омразата върху децата основателят на "Арт Ангел" изреди:

- Не е изключено в даден момент едно такова дете да реши, че без значение дали полага усилия в нещо - дали ще е в училище, в спорта или в нещо друго, всичко е безсмислено. Защото в крайна сметка то си върви с това, което вече му е залепено на челото.

Трудно би било за това дете да се мотивира да учи в училище, да се развива.

Някои посягат към алкохола и наркотиците. Възможно е дори да направят крачка към престъпния начин на живот, защото

се опитват да отмъстят на обществото,

което не ги приема заради това, което са, а ги съди по други критерии. Или разбират, че не могат да израснат по нормалния начин и избират по-лесния, макар и грешен път.

На въпроса как да противодействаме на езика и омразата и лепенето на етикети, Илиян Кузманов отговори:

- Като четем книги, гледаме филми, слушаме музика, с други думи - разширяваме кръгозорите си. Един от най-стойностните филми, които лично аз съм гледал през последните 20 години, е индийски. Говоря за "Белият тигър", който има 14 номинации за Оскар.

Индийски режисьори, индийски актьори,

невероятен филм. Обогатявайки себе си, постепенно ти откриваш, че талантливи и изключителни хора има навсякъде и етносът, цветът на кожата, националността нямат значение, когато това, което се прави, е добро.

Трябва също така да разговаряме повече един с друг, да се изслушваме, да опитваме да се разбираме. Така ще приемем, че има различно мнение от нашето, че хората са различни. Но в крайна сметка е прекрасно, когато едно общество е изградено от много и различни хора и всеки един от тях по свой индивидуален начин допринася за това общество.

Разбира се,

възпитанието

също е важно - щафетата, която родителите подават на подрастващите. Както и личният пример, който родителите и ние, възрастните, даваме на децата. Не бива например да ругаем противниковия отбор, докато гледаме спор с тях. Защото е много вероятно, когато пораснат, те да възприема всеки, на който не симпатизират, като враг, а не като опонент.

След дискусията имаше дегустация на азиатски уискита и мезета, както и много споделени разкази от различни пътешествия и срещи с различни хора.

Докато траеше обсъждането пък, художникът Константин Атанасов нарисува поредица от рисунки, илюстриращи езика на омразата.

Цялата инициатива бе част от проекта "Мария" на фондация "Арт Ангел".

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички