Понеделник, 31 Май 2021
 
Други

Последният танц на Наско разплака България

  01.03.2021 11:32             
Последният танц на Наско разплака България

Снощи в първия епизод на новия сезон на „България търси талант“ един трогателен танц разплака много хора в страната – танцът на Атанас Клечаров и Алис от школата по спортни танци „Импулс 2002” във Велинград. Още докато го гледаше журито  също бе впечатлено - и четиримата членове единодушно дадоха „Да“ на магнетичната двойка. Този танц се оказва последният на голямата сцена за 18-годишния Атанас, който си отива от този свят малко по-късно, след като снимките за „България търси талант“ са приключили - момчето се разболява терминално, съобщиха организаторите.

Наско се ражда със синдрома на Даун и прекрачва прага на залата по спортни танци в град Ракитово още на 5-годишна възраст, където го посреща неговата учителка Мая Енчева. Мая обучава Наско заедно с Алис и всички останали деца от школата й дълги години. Наско я следва неотлъчно и когато школата се премества от малкото градче във Велинград. Година след година, два пъти в седмицата дядо му го води в залата почти без пропуск и така до неговата 18-та годишнина. Пред бТВ учителката на Наско споделя, че той се чувства добре сред децата, а те му дават цялата си любов сред прекрасната музиката и омайните стъпки на танца. “Доколкото ми е известно, Наско беше единственият танцуващ човек с Даун в Европа”, коментира Мая Енчева. – Не аз или другите деца, а самият той ни научи да го приемем такъв, какъвто е. Той помогна в това децата да свикнат с него и да го обикнат с цялото си сърце. Да разберат, че той не е различен, че всеки човек носи своя индивидуалност и че той е талантлив като тях”.

Благодарение на Мая, Наско и Алис стигат до голямата сцена на „България търси талант“, където се представят отлично. За съжаление, когато радостта от успешното представяне е вече осъзната, споделена с другите деца и ентусиазмът на всички е голям, Наско се разболява, здравето му се влошава рязко и той загубва живота си. Излъчването на съвместния му танц с Алис е в негова памет, като вечен спомен за всички негови близки и приятели, които го обичат, но и като признание, че за силния дух няма граници..

От бТВ заявиха, че ще подкрепят школата от Велинград, в която Наско е танцувал, бил е приет и е бил щастлив години наред, като предостави средствата от sms-гласуването, събрани от един от предстоящите живи концерти в шоуто.

"Знаме" разговаря неотдавна с треньорката на Атанас Мая Енчева по повод Петия национален турнир по спортни тан;ци, провел се в спа столицата. Тя не пестеше суперлативите си за представянето на Наско. Малко преди турнира пък сърцатият ракитовец спечели златен медал от друго престижно състезание. На малкия екран снощи обаче лицето му грееше по-силно от злато и това е по-важното. Такъв и ще бъде запомнен той от цяла България.

Видеото от танца на Наско може да гледате ТУК.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички