Регионът

Момчетата от ВУИ-Ракитово знаят защо Левски ни е нужен днес

  01.03.2021 16:28             
Момчетата от ВУИ-Ракитово знаят защо Левски ни е нужен днес

Нужен ли ни е Левски днес? Момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” в Ракитово разсъждаваха по темата. Те тачат святата памет за Апостола Левски. Гледат филми за него, учат стихове. Ежегодно се провеждат училищни конкурси за есе, свързани с Апостола.

Подготовката за отбелязване на 148-мата годишнина от гибелта на Левски започва още в средата на януари. С помощта на социалния работник Гергана Чолакова (г-жа Гери) е изработено информационно табло. Таблото е по идея и в изпълнение на учениците Гюлдуван Николов – ХІ кл., Алекс Митев – ІХ кл. и Дамян Дончев – ІХ кл. Целта е да се привлече вниманието на ученици и педагози за наближаващата годишнина от гибелта на Левски.

Видимо интересът към делото на Левски се засилва, защото няколко момчета проявяват интерес да нарисуват образа му. Г-жа Гери обявява конкурс за рисунка на тема: „Да нарисувам Левски”. Включват се: Любомир Лалев, Ангел Ангелов, Венцислав Пламенов, Слави Митев – от VІ кл.; Стефан Тодоров и Райко Рамадан – от ІХ кл.; Димитър Стефанов – от Х кл. Венцислав се опитва да нарисува картината с обесването на Левски. Рисунките на Ангел и Слави остават недовършени. Най-добре се справя Любомир Лалев. От неговия портрет на Левски наистина строго ни гледа Апостола…

Тазгодишният конкурс за есе е на тема: „Нужен ли ни е Левски днес?”. Включват се учениците: Ангел Ангелов, Стоян Николов, Любомир Лалев – от VІ кл.; Илия Гушмашки – ІХ кл. Според оценителя на есетата Петър Петров – учител по литература, най-добре се представят Любомир Лалев и Илия Гушмашки. Все пак г-н Петров обявява за победител есето на Любомир, защото е най-добре разработено и най-точно отговаря на темата. Любомир пише: „… Готов е да даде всичко, дори живота си, за другарите и Отечеството. Кой не би искал да има такъв приятел? Да, Левски е нужен днес – с живота си за пример и с готовността да се жертва за Родината. Нужен е със завета си да бъдем единни и да носим в сърцата си гордия български дух”.

В петъчния ден на 19 февруари 2021 г. пред входа на училището са изнесени портретът на Левски и националното знаме. Във връзка с пандемичната обстановка тържеството за Апостола е навън и започва в 13.00 часа. Водещи са Гюлдуван Николов – ХІ кл. и Дамян Дончев – ІХ кл. От подготвения от г-жа Гери сценарий ученици, педагози и служители си припомнят най-важните моменти от живота на Левски. Стихове за Левски рецитират: Асен Мехмедалиев – VІІ кл. – „Завръщането на Левски”; Райко Рамадан – ІХ кл. – „Левски”; Николай Николов – VІІІ кл. – „Край огнището”; Димитър Илиев – ІХ кл. „Левски”; Николай Смаилов – Х кл. – „Обесването на Левски”. Подготовката на рецитаторите е извършена от учителя Петър Петров и г-жа Гери. Всички стихове са аплодирани бурно от публиката.

Програмата завършва със слово за Левски, подготвено от учителя по история Китен Кюлюмов, което е прочетено от водещия Гюлдуван Николов. Кюлюмов припомня, че Левски е неразривно свързан с историята на България и нейната независимост. И народ, който не помни миналото си не може да има бъдеще.

Гюлдуван НИКОЛОВ – ХІ клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички