Пазарджик

Александър Иванов, председател на Съвета за Младежка политика: Създаваме принадлежност към Пазарджик!

  09.03.2021 06:15             
Александър Иванов, председател на Съвета за Младежка политика:  Създаваме принадлежност към Пазарджик!

Залагаме на правилния микс между полезното, важното, свежото и приятното

Те са млади, отговорни, талантливи, свежи. Мислят за хората, мислят и за развитие. Това са момичетата и момчетата от Съвета за младежка политика към Община Пазарджик. В края на миналия месец организацията им навърши 5 години.

Пред „Знаме” своеобразна равносметка на постигнатото направи председателят Александър Иванов.

- Какво успяхте да направите за 5 години?

- Със сигурност успяхме да изпълним първоначалната задача на Сдружението, която е да създадем една по-добра алтернатива за свободното време на младежите в нашия град. Целта винаги е била да надграждаме и затова стремежът ни да се развиваме като общност и да обединяваме младежите в Пазарджик продължава. Благодарен съм на всички млади хора, които, под една или друга форма, оставиха част от себе си тук.

- За какво не стигнаха 5-те години?

- Последните 5 години ни стигнаха за всичко. Ние знаем, че е важно да сме последователни и най-вече търпеливи в темповете си на развитие. Ето защо всяка година показваме още повече от потенциала си и съм уверен, че това ще продължи и занапред. Очакваме следващите години да са още по-важни и перспективни за Съвета за младежка политика.

- Колко души преминаха през организацията? Как се реализираха след това?

- До момента са участвали около 200 младежи от Пазарджик и региона, от които сега активни са около 100 души.

Много от нашите членове вече учат в престижни университети и печелят награди и отличия. Поддържаме връзка с тях и се радваме на техните успехи. За нас обратната връзка е много важна и винаги сме щастливи, когато младежи, които вече не са в Пазарджик, се връщат при нас и споделят опита и преживяванията си, особено когато сме им повлияли чрез работата в Съвета.

- Какви умения усвояват момичетата и момчетата, занимавайки се с различните дейности и инициативи на Съвета за младежка политика? Как тези умения им помагат в живота?

- Опитът, придобит от доброволческата ни дейност, се явява първа среща с професионалната среда за много от нашите членове. Това спомага за развитието на техните професионални навици. На регулярните ни тренировъчни лагери засягаме теми като комуникационни, презентационни и организационни умения. Всички те са конвертируеми на конкурентния трудов пазар. Общо взето, всичко, което правим, е старание да сме по-адекватни за реалния свят и смятам, че го правим доста успешно.

- Искат ли младите да се занимават с общественополезна дейност и да са част от организации като вашата?

- Нивото на обществените дейности в по-малките градове е проблем. Голяма част от младите хора, а и не само, не знаят основни механизми за разрешаване на проблеми. В Пазарджик забелязваме все повече интерес през годините, което бе и нашата идея. Целим и създаваме принадлежност към Пазарджик у нашите членове. По този начин се надяваме след време да берем плодовете на постигнатите успехи с оглед необходимостта от свежа вълна от хора, на които им пука и които знаят какво трябва да направят.

- Имате ли много кандидати, когато обявите прием и как подбирате най-подходящите?

- Кандидати не липсват. За всички хора вратите са отворени, залагаме на принципа на естествения подбор, т.е на когото му е интересно, ще се включи при нас и ще остане.

- Подемали сте много инициативи. Коя предизвика най-голям интерес в Пазарджик?

- В момента на най-голям интерес се радват събитията, свързани с екология и зелените ни инициативи, които са част от кампанията “Пазарджик обича”. Невероятна популярност имат и регулярните пунктове за рециклиране и, разбира се, Сърцето за капачки. Имаме много потенциал в тази посока.

- А кои събития са любимите ви като организатори?

- Сред любимите ни събития определено са Social Evenings (социалните вечери) и тренировъчните лагери, защото съчетаваме полезното с приятното. Много харесваме и конференциите, защото успяваме да комуникираме с много хора и да научим повече за тях и техните интереси. Досега сме организирали 3 издания на поредицата ни Focus on Succes и две на TEDxPazardzhik. Важни за нас остават и неформалните сбирки, в които се стремим да се опознаваме и да градим нашата вътрешна общност.

- Кое от вашите събития липсва най-много на Пазарджик в дните на пандемията?

- Всяко привлича различен тип публика. Можем да кажем, че в условията на пандемия липсва най-вече физическият контакт с публиката. Но и тук се адаптираме някак, макар и не на 100%.

- Какво да очакваме от вас занапред?

- Както вече споменах, ние винаги се стараем да се развиваме, имаме си го в кръвта. Занапред очакваме да продължим надграждането на правилния микс между полезното, важното, свежото и приятното. Поставили сме си още по-грандиозни цели, очаквайте ни с интерес!

- Как отбелязахте петата си годишнина?

- Всяка година организираме годишен бал по случай рождения ни ден. В условия на пандемия обаче си спретнахме специално промо видео на Сдружението, включвайки голяма част от нашите доброволци. Не пропуснахме да поздравим всеки един от тях за добрата работа и отдаденост през изминалата година. Наистина за финал искам да благодаря на всички, които са се включвали и са ни помагали през годините - високо ценим всеки един от тях!

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички