Други

Дарената от „ Асарел-Медет“ машина помага на 29-та Национална антарктическа експедиция

  06.03.2021 06:28             
Дарената от „ Асарел-Медет“ машина помага на 29-та Национална антарктическа експедиция

Миналата седмица 29-та Национална антарктическа експедиция достигна остров Ливингстън. Там е разположена Българската полярна станция „Св. Кл. Охридски“. В района на базата снежната покривка е била незначителна и това е позволило разтоварването на голямото количество багаж. То се е извършило бързо с многофункционалната машина "Маниту", дарена от "Асарел-Медет" през 2014 г.

Машината е модел "Manitou MT 932", който е специално антарктическо изпълнение, съобразено със

специфичните метеорологични условия

Освен това е с висока проходимост. Телескопичният товарач е пригоден за работа при много ниски температури, със специална система за подгряване на двигателя и селекция масла, подходящи за работа при нестандартни условия.

Конструкцията е максимално опростена, запазвайки високата надеждност на марката, но изисквайки минимални усилия за поддръжка и при необходимост ремонт.

Съпътстващото оборудване на телехендлера е подбрано с цел

да е полезно за възможно най-много дейности

в ежедневието на експедицията. То включва роторен снегорин, приспособление за повдигане на варели, кука за повдигане на товари, кофа и палетни вилици.

29-та Национална антарктическа експедиция е на остров Ливингстън в необичайно време – късното астрално лято. Тогава сезонните бази, каквато е нашата, обикновено се затварят.

Предвидено е за краткия (около месец) престой на базата, експедицията да извърши

ремонтно-възстановителни работи по постройките и съоръженията,

увредени от суровия климат през дългата полярна зима. Както и да започнат, доколкото това е възможно, изграждането на основите на лабораторния модул. Наред с това ще бъдат взети данните от разнообразната научна апаратура, която автоматично регистрира множество метеорологични, сеизмични, атмосферни и мареографски събития.

Пътят на експедицията до базата не е бил лек. След двадесетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас,

нашите антарктици са били превозени от испанския научно-изследователски кораб

"Сармиенто де Гамбоа", заедно с един тон храни, два и половина тона гориво и 6 тона строителни материали за изграждането на модерния лабораторен модул, започнато през миналата година.

Корабът е отплавал от Пунта Аренас през нощта на 20 февруари и се е движел с намалена скорост поради силния вятър и високите вълни в пролива на Дрейк, който разделя южноамериканския континент от Антарктида.

Антарктиците ни са шестима - Йордан Тодоров, Атанас Пелтеков, Емил Иванов, Петър Сапунджиев, Николай Николов и Камен Недков. Всички са в добро здраве и вярват, че ще успеят да реализират успешно предвидените задачи.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички