Други

Дарената от „ Асарел-Медет“ машина помага на 29-та Национална антарктическа експедиция

  06.03.2021 06:28             
Дарената от „ Асарел-Медет“ машина помага на 29-та Национална антарктическа експедиция

Миналата седмица 29-та Национална антарктическа експедиция достигна остров Ливингстън. Там е разположена Българската полярна станция „Св. Кл. Охридски“. В района на базата снежната покривка е била незначителна и това е позволило разтоварването на голямото количество багаж. То се е извършило бързо с многофункционалната машина "Маниту", дарена от "Асарел-Медет" през 2014 г.

Машината е модел "Manitou MT 932", който е специално антарктическо изпълнение, съобразено със

специфичните метеорологични условия

Освен това е с висока проходимост. Телескопичният товарач е пригоден за работа при много ниски температури, със специална система за подгряване на двигателя и селекция масла, подходящи за работа при нестандартни условия.

Конструкцията е максимално опростена, запазвайки високата надеждност на марката, но изисквайки минимални усилия за поддръжка и при необходимост ремонт.

Съпътстващото оборудване на телехендлера е подбрано с цел

да е полезно за възможно най-много дейности

в ежедневието на експедицията. То включва роторен снегорин, приспособление за повдигане на варели, кука за повдигане на товари, кофа и палетни вилици.

29-та Национална антарктическа експедиция е на остров Ливингстън в необичайно време – късното астрално лято. Тогава сезонните бази, каквато е нашата, обикновено се затварят.

Предвидено е за краткия (около месец) престой на базата, експедицията да извърши

ремонтно-възстановителни работи по постройките и съоръженията,

увредени от суровия климат през дългата полярна зима. Както и да започнат, доколкото това е възможно, изграждането на основите на лабораторния модул. Наред с това ще бъдат взети данните от разнообразната научна апаратура, която автоматично регистрира множество метеорологични, сеизмични, атмосферни и мареографски събития.

Пътят на експедицията до базата не е бил лек. След двадесетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас,

нашите антарктици са били превозени от испанския научно-изследователски кораб

"Сармиенто де Гамбоа", заедно с един тон храни, два и половина тона гориво и 6 тона строителни материали за изграждането на модерния лабораторен модул, започнато през миналата година.

Корабът е отплавал от Пунта Аренас през нощта на 20 февруари и се е движел с намалена скорост поради силния вятър и високите вълни в пролива на Дрейк, който разделя южноамериканския континент от Антарктида.

Антарктиците ни са шестима - Йордан Тодоров, Атанас Пелтеков, Емил Иванов, Петър Сапунджиев, Николай Николов и Камен Недков. Всички са в добро здраве и вярват, че ще успеят да реализират успешно предвидените задачи.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРЕВОЗ НА КОЛЕТНИ НЕУНИВЕРСАЛНИ ПРАТКИ ДО 20 КГ И БАГАЖ БЕЗ ОБЕМИСТИ ТОВАРИ ДО АНГЛИЯ И ОБРАТНО. 00447440477886/0898961651

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички