Регионът

И знакови, и скандални лица, са сред 243-та кандидати за нашия вот

  09.03.2021 06:37             
И знакови, и скандални лица, са сред 243-та кандидати за нашия вот

Шофьор-убиец, бивш пастор и бивш национал по футбол са едни от хората, които се впускат в политиката

Тридесет политически формации ще се борят за бюлетината на избирателя в 13 МИР-Пазарджик. Листите с имена са разнообразни и вече са усилено проучвани (и обсъждани) от избирателите. Кандидатите за деветте депутатски мандата в нашия избирателен район са общо 243 показа наша справка в РИК-Пазарджик. Сред тях има и много познати лица, и много непознати. И знакови фигури, и скандални личности. И хора с активна гражданска позиция, които за първи път стъпват в политиката, и такива, които са обръгнали политически, има и такива, които имат желание да обръгнат, но все не могат да съберат достатъчно гласове. От нас пък се очаква да гледаме, да сравняваме и да преценим за кого да дадем вота си на 4 април.

Коалицията „ГЕРБ-СДС“ очаквано бе поведена в Пазарджик от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Втори е областният координатор на ГЕРБ Найден Шопов. В листата на предни позиции са досегашният депутат Димитър Гечев и областният управител Стефан Мирев, зам.-министърът на земеделието Лозана Василева и шефката на РУО на МОН Валентина Кайтазова. Коалиционният партньор адвокат Малина Златева е осма, Футболистът Веселин Минев е 13-и, а на последните две места са депутатките от последния парламент Десислава Костадинова и Десислава Тодорова.

От големите играчи от „БСП за България“ първи сложиха картите си на масата. След водача – финансистът Пламен Милев, втора сред 18-те номинации е областната лидерка Петя Цанкова. На предни позиции са шефовете на общински структури в Пазарджик, Пещера и Белово Лиляна Мърхова, Гълъбина Карамитрева и Стойко Стефанов, а досегашната депутатка Надя Клисурска е поставена на десето място. Лидерът на младежкото БСП Александър Велчев от Панагюрище и общинският съветник в Батак инж. Горчо Станков са едни от младите лица на партията.

ДПС, които разчитат да спечелят поне едно депутатско място сложиха начело на листата с 13 кандидати Искра Михайлова, а Дилян Пеевски, който неизменно бе избиран от 13 МИР-Пазарджик, сега отсъства. Втори е областният шеф на партията Юмер Хамза, а трети е досегашният депутат и бивш зам.-кмет на Велинград Сергей Кичиков. Сред кандидатите са и зам.-кметът на Ракитово Цанко Моллов, и председателката на Общинския съвет в Батак Бахар Алил.

Отцепилите се от БСП Славчо Велков и Георги Мърков също поведоха листи. Бившият депутат Велков поведе хорото на ПП „Движение на непартийните кандидати“, а втори тук е бившият лидер на ВМРО Благо Петров. Олимпийският шампион по борба от Мюнхен-1972 Мърков пък е начело на листата на „Изправи се! Мутри вън!“ на Мая Манолова. Зам.-министърът на МВР Стефан Балабанов води листата на ВМРО-БНД, следван от общинския съветник и бивш шеф на баретите Арлин Антонов, адвокат Лъчезар Кръстев, а в листата са общинските съветници и лидери на партията в Пазарджик и Септември Георги Коприщенов и Кузо Божинов. Друг Балабанов, само че Станислав, е първи в листата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, а организаторът на структурите в региона адвокат Тинко Василев е едва пети.

Бившият кмет на Стрелча Стойно Чачов оглави листата на АБВ, а известният от предишни кметски избори бизнесмен Тодор Цоков е втори. Доскорошният областен лидер на АБВ Атанас Шопов пък е водач на партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“.

Дипломатът и политик Стефан Тафров тук е лицето на коалиция „Демократична България-обединение“ – в листата са и гражданският активист Костадин Деянов, и активистът на велинградското сдружение „Байкария“ Васил Тодев. Общинският съветник и лидер на БЗНС в Пазарджишко Димитър Петков е начело на коалиция „Воля“-НФСБ“, в която освен БЗНС влиза широка коалиция от партии.

В листата на партия „Атака“ номер едно е Цанко Бангьозов, който поведе областната структура след внезапната кончина на Красимир Първанов през лятото.

Бившият депутат и лидер на СДС в Пазарджик Панайот Ляков е начело на номинациите на коалиция „Ние, гражданите“. Следван е от екс шефа на „Пазарджик-Булгартабак-БТ“ и бюрото по труда Войно Начев.

Някогашният кмет на Белово Веселин Найденов води листата на партия „Възраждане на отечеството“ (ЦИК отказа в бюлетината за гласуване името да бъде изписано като „Русофили за възраждане на отечеството“). Найденов неотдавна осъди прокуратурата за 100 хиляди лева във висящо дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди заради 11-годишно разтакаване по съдилищата. Сред кандидатите в листата са и бизнесменът Андриан Атанасов-Мърфи, и бившият пастор, журналист и настоящ писател Елисавет Гангов.

Страхил Димчев е начело на листата на „Българско национално обединение“, която е мандатоносителят на партията на Васил Божкова - тук на шесто място е Цветан Пъков. През април 2015-а Пъков уби на място с колата си на улица в Панагюрище 6-годишния Петьо Гевечанов (според автоекспертизата е карал с 80 км/ч в населеното място) и след като бе осъден на 4 години затвор излезе предсрочно след три години и половина зад решетките. Няколко месеца по-късно Пъков дело срещу Дирекцията на затворите за 30 000 лева заради лоши условия в затвора… Единствен кандидат на ПП „Български съюз за директна демокрация“ е бившият общински съветник Тони Баждаров (освен него има още една партия с един-единствен кандидат, регистрирана в РИК). Преди петнадесетина години Баждаров се забърка в сексскандал (уреждал си среща с малолетни, които изглеждали доста по-възрастни).

Добромир Йорданов е начело на ПП „Глас народен“. Христо Дунчев води Партията на зелените, първи в листата на Българска прогресивна линия е Ангел Минков, а спортният деятел Тодор Банчев е четвърти. Никола Коджаниколов е кандидат номер едно на Български национален съюз-НД, а Костадин Георгиев – на Общество за нова България. Председателят на ТД „Бунай“-Панагюрище Иван Вакарелов е водач на листата на „Пряка демокрация“, Димитрина Кацарова – на ПП „Консервативно обединение на десницата (на второ място в листата на партията на Петър Москов е и Ивайло Спасов – младият мъж, който накара БДЖ да въведе строги правила за маските). Захари Генов – на ПП „Правото“, Светла Миланова – на ПП „Благоденствие-Обединение-Градивност“,Теодор Вълев – на ПП „Нация“, а Николай Георгиев – на ПП „Възраждане“. Коалиция „Граждани от протеста“ е водена от Дарин Георгиев, „Заедно за промяна“ – от Любен Колев, ПП „Мир“ от Димитър Иванов.

Екип „Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички