Регионът

Д-р Спасимир Шопов със статия в престижно медицинско издание

  10.03.2021 10:59             
Д-р Спасимир Шопов със статия в престижно медицинско издание

 

„Перфорация на тънки черва с остър перитонит, причинен от Enterobius Vermicularis“ е поредна статия на патолога д-р Спасимир Шопов към Отделението по обща и клинична патология на МБАЛ „Уни Хоспитал“. Статията  беше публикувана в рецензираното списание „Fоlia Medica“ - на Медицински университет - Пловдив.

Публикацията хвърля светлина към една позабравена, но честа паразитоза - Enterobius Vermicularis, познат срез населението като острица. Основно са засегнати деца в предучилищна и училищна възраст с клинични прояви на мъчителен нощен перианален сърбеж и понякога коремни болки. В представения случай е описана казуистична рядкост (изключително рядък случай) на перфорация на тънко черво усложнено с перитонит при мъж, лекуван преди това за туберкулоза. При хистологичното изследване се откриват зрели форми на Enterobius Vermicularis в апендикса, а техни яйца в лумена на тънкото черво, областта на перфорацията и по серозата на червото сред гноен ексудат. Описани са случаи на апендикуларна колика или апендицит, причинен от Enterobius Vermicularis, като един от случайте е описан от д-р Шопов. Съобщават се единични случай на женски форми на Enterobius Vermicularis, намерени в женски полови органи, фалопиеви тръби, яйчници, перинеум, простата, пикочен мехур, уретра, далак, перитонеум, чревна стена, черен дроб, белите дробове, епидидимис и конюнктивална торбичка.

Публикуваният случай е първият, при който се наблюдава ко инфекция между туберкулоза и ентеробиоза при мъж на средна възраст, при който перфорацията и последваният перитонит са овладени успешно в МБАЛ „Уни Хоспитал“, а случаят е потвърден хистологично с нагледен снимков материал. При контролното паразитологично изследване, проведено след лечение, паразитът не е установен.

Основното заключение в научната публикация на д-р Шопов, е че инфекция с Enterobius Vermicularis  трябва да се има предвид при перитонит, апендицит и увеличени мезентериални лимфни възли, особено при млади пациенти с придружаващи заболявания потискащи имунната им система. В огромна част от случаите диагнозата се установява  хистологично като изненада за патолога и шокира лекуващия екип от клиницисти.

Това е поредна 21 публикация на д-р Шопов. Предишни негови изследвания третират усложнения от паразитози - Enterobius Vermicularis, колизионни тумори и патология на женската полова система.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички