Регионът

Целият екип на местното училище подкрепи каузата с лични средства

  25.03.2021 06:49             
Целият екип на местното училище подкрепи каузата с лични средства

​Левски също е бил в тази църква, в двора й е имало килийно училище

ПОИБРЕНЕ. Сред дарителите за възстановяването на църквата "Света Троица" са работещите в местното основно училище "Свещеник Недельо Иванов".

- Абсолютно всички в нашия екип дадоха своя принос - разказа пред "Знаме" директорката Дидка Пенева. - Към така събраната сума добавихме и скромния остатък от коледния базар, проведен през 2019 г. Миналата година базар нямаше заради пандемията. Но от предишния бяха останали 42.40 лева, които

с радост предоставяме на храма

- Състоянието на църквата е плачевно - обясни още г-жа Пенева. - Всичко се руши. Стенописите почти не се виждат. Безценни артефакти си отиват. През 1994 г. храмът е бил безмилостно ограбен от вандали. Откраднати са ценни икони, включително със сребърни обкови. Изкъртени са част от стенописите.

- Това задължително трябва да се поправи - убедена е директорката. - Хубаво е, че най-после се появиха хора, които взеха присърце идеята.

Църквата без съмнение е уникална. Създадена е през 1850 г. В нея е идвал дори Васил Левски. А в двора й е имало килийно училище, от което не е останала и следа.

В "Света Троица" се е съхранявал сребърният кръст, с който нашият патрон - свещеник Недельо Иванов, е осветил знамето на Райна Княгиня.

Той става и кръстът на Хвърковатата чета

Сега сребърният кръст се намира в Историческия музей в Панагюрище. Създаден е специално за нашата църква. Но по време на Априлското въстание турците са го плячкосали и е бил в една торба с отрязаната глава на Бенковски. Това го превръща в истинска реликва - кръвта от главата на Бенковски е покапала по него. Той е и символ на нашето училище.

- Сигурна съм, че на никой местен не му е безразлично, че в населено място като Поибрене има храм в толкова тежко състояние. Успех и кураж на организаторите на това благородно дело - казва в заключение директорката.

- Трябва да му се обърне внимание, убедени са и от църковното настоятелство.

Да се ремонтира

покривът, за което в момента се събират средства, както и да се направи сериозен вътрешен ремонт. Добре би било да се осигури финансиране с проект. Защото става въпрос за доста пари.

Тази църква действително заслужава да се поработи за нея. Използваме случая, за да отправим апел към хората да помагат, включително с информация за възможности за финансиране с проект. Хубаво е, че поставихме началото.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички