Регионът

Църквата, дала кръста на Хвърковатата чета, се руши

  25.03.2021 06:52             
Църквата, дала кръста на Хвърковатата чета, се руши

На покрива на храма "Света Троица" е кацнала каменна птица

ПОИБРЕНЕ. Църквата "Света Троица", от която е кръстът, благословил и повел Хвърковатата чета, се нуждае от помощта на всички нас. Храмът е обявен за исторически паметник на културата от местно значение. От доста години обаче той е неработещ. Отваря се само за погребения, празници или когато има желаещи да прекрачат прага му. Но посещенията като цяло са малко, а за службите идва свещеник от друго място. Тази църква е на 170 години.

Само че състоянието й в момента е изключително тежко. Нуждае се от възстановяване. От миналата година

инициативен комитет

подема кампания за набиране на нужните средства.

- Принос за това има Анка Тилева, която е израсла в Поибрене, но от години живее в град Суворово, Варненско - разказа пред "Знаме" Живко Колешов. Той е част както от инициативния комитет, така и от църковното настоятелство. - Анка, заедно с други екскурзианти, посещават Панагюрище. В Историческия музей те виждат сребърния кръст на Хвърковатата чета, който е от църквата в Поибрене. Тогава Анка решава да заведе

хората от целия автобус в родното си село,

на 18 километра от историческия град. Всички горят от нетърпение да разгледат храма, на който е принадлежал кръстът. Остават обаче силно разочаровани от критичното състояние, в което го заварват.

Анка пише до местния вестник "Оборище". След като прочетох публикацията, няколко души взехме решение да започнем да събираме средства. Правим го главно с апели за помощ, разлепени из селото и Панагюрище. Банкова сметка за дарения засега няма.

- До октомври бяхме успели да съберем 3200 лева. С 2800 от тях ремонтирахме дуварите, които опасват храма. Вдигнати са след Освобождението. Простират се на повече от 150 метра и част от тях бяха паднали. 

За възстановяването на самата църква ще трябват далеч по-сериозни средства. В интерес на истината през годините тя не е оставена изцяло да падне. Извършвани са ремонтни дейности тук-там. Покривът е претърсван - като цяло не тече, но е в

лошо състояние

Ще има много работа по цялата сграда - отвън и отвътре.

Запознали сме с нашата кауза и Община Панагюрище в лицето на кмета Никола Белишки, откъдето имаме обещание за финансова подкрепа. Много ни се иска да кандидатстваме и с проект за финансиране. Дано с нас се свържат компетентни лица, които да ни дадат насоки.

Иначе, набирането на средства продължава, но върви трудно. Годините са такива, хората нямат пари. Който обаче има желание да ни помогне, може спокойно да се свърже с мен на телефон 0889529830 или да се обади на секретарката в кметството на село Поибрене.

Живко Колешов разказа любопитни подробности за храма в Поибрене:

- От надписа на фронтона (триъгълното пано на лицевата част на сграда) се чете годината на създаването - 1850, както и името на човека, който я построява църквата -

майстор Димитър

На покрива, над централния вход, не е поставен кръст, а малка скулптура на птица. Кръст е вдълбан над името на майстора.

Поибренската църква е истински шедьовър на възрожденската архитектура – автентична, вкопана според тогавашните изисквания в земята. Няколко изтъркани каменни стъпала отвеждат във вътрешността ѝ. Всичко е така, както е било някога. Останала е дори

резка от турски ятагани

След потушаването на Априлското въстание поибренци потърсили спасение в храма.

В двора пък се намира гроба на Недельо Иванов, както и гробовете на още двама местни свещеници. Свещеник Недельо Иванов е бил в революционния комитет, основан тук от Левски. А когато идва Бенковски, той взима сребърния кръст и заедно с поибренските четници заминава с Хвърковата чета на Бенковски.

Историята на сребърния кръст също е много интересна. Човек на име Гено, живеещ в една от 18-те махали около Поибрене, намерил делва със сребърни пари, докато копаел лозето си. Преместил се в селото, помогнал с пари за построяването на селската тепавица и воденица. Започнали обаче да измират децата на сина му Иван. Без време си отишъл и самият Гено. Тогава старите хора посъветвали Иван да направи благодеяние за църквата. Панагюрски майстор изработил дървен кръст със сребърен обков. Местните вярват, че за обкова е използвал среброто от делвата.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички