Понеделник, 28 Фев 2022
 
Други

Инструкторът по танци Весела Димова: Щастлива съм! Направих футболна легенда танцьор в ”Денсинг старс”-Австрия

  25.03.2021 06:03             
Инструкторът по танци Весела Димова: Щастлива съм! Направих футболна легенда танцьор в ”Денсинг старс”-Австрия

Човек трябва да слуша тялото и духа си, за да е пълноценен и да зарежда другите с енергия – поне при мен е така

ВИЕНА. Как се танцува по време на пандемия? Весела Димова е от Пазарджик, но работи като инструктор в танцовото шоу „Денсинг старс”-Австрия. Тя танцуваше под прожекторите до края на миналата година, колкото и да е страшно да беше и тогава, и сега, времето навън. Но пък младата жена е лъчезарна и усмихната – има чара на състезател по спортни танци и духа на шампион, защото дълги години беше част от пазарджишкия спортен клуб „Импулс”. Освен многото медали на танцовата сцена, Весела пожъна успехи и с двата си сезона в „Денсинг старс”-Виетнам. Доброто настроение, което тя носи, ни заразява, докато правим това интервю. Неин партньор в шоуто в Австрия бе известният австрийски футболист Андреас Огрис – любимец на феновете на „Аустрия”-Виена и като играч, и като треньор, играл и за австрийския „ЛАСК” (Линц), и за испанския „Еспаньол” в Барселона, и на световни първенства за младежи и мъже, като първият му мондиал е през 1990-а в Италия.

- Весела, Вие сте денс инструктор и се състезавахте под прожекторите в „Денсинг старс”? Бихте ли разказали подробности за последното издание на шоуто?

- В моя случай „Денсинг старс” е танцово шоу по австрийската телевизия ORF. Знаете, че това е лицензирана версия на шоуто на BBC Strictly Come Dancing , което се предлага на международно ниво под различни заглавия като Dancing with the Stars (САЩ) или Let's Dance (Германия). Последният 13-и сезон на Dancing Stars  беше един от най-силните за Австрия. В шоуто участваха пет известни дами: Михи Кирхгасер (победител, aвстрийски ски-шампион), Силвия Шнейдер (тв водеща), Едита Маловчич (актриса и певица), Тамара Маскара (драг рейсър, известна като Drag Queen), Наталия Ушакова (оперна певица). Звездните  мъже бяха: Сизър Самсон (музикант), Маркос Надер (боксьор), Норберт Оберхаусер (тв водещ) и Kристиан Долезал (актьор). Шоуто беше на живо всеки петък от 20:15 часа. След първите две предавания всяка седмица отпадаше една двойка. Определящият фактор беше сумата от точките на журито и вота на  зрителите. На финал остават три двойки, които се борят за титлата „Денсинг старс“.

- Лично Вие кого обучавахте?

- На мен се падна честа и удоволствието да обучавам и да подкрепям на сцената известната австрийска футболна легенда Андреас Огрис. Той е шампион на Австрия през 1984, 1985, 1991, 1992 и 1993 година, освен това е „Футболист на годината” за 1990-та. След активното си време като играч работи като треньор в няколко австрийски клуба, включително и на PSV Team-Виена, и ASK Schwadorf. И до днес той все още играе от време на време в австрийския национален отбор на ветераните на „Копа Пеле” (първото издание на международния турнир е през 1989-а в Бразилия, а тогава участниците са само футболни отбори, спечелили световни финали, б.р.), заедно със стари звезди като Херберт Прохаска, Тони Полстер, Ханс Кранкъл и Михаел Консел. Работи и като индивидуален треньор в Австрийската академия. Защо ви казвам всичко това накратко? Правя го с идеята читателите да уловят спортния дух и дисциплина на партньора ми, волята, постоянството, издръжливостта, благодарение на които стигнахме до шестото предаване на шоуто и бяхме подкрепяни от огромна зрителска аудитория през цялото време. С Анди успяхме да стигнем до шестото шоу от общо 9, което ме прави горд инструктор. Щастлива и доволна  съм, че успях да направя от него танцьор и да го въведа в една коренно по-различна сфера от футбола.

- Но и Вие самата сте бивш спортист…

- Да. Както се казва: “Спортът е като вирус - заразява.” Събрахме се двама спортисти - калени от тренировки и състезания, небягащи от трудности, предавахме си този „вирус” и бяхме господари на ситуацията.

- В условията на пандемия как се организира шоу от такъв ранг? Тренировките за шоуто започнаха още през февруари 2020 година, а самият старт на 6 март 2020 година. Седмица по-късно беше спряно, поради  COVID-19 и  карантината в Австрия. Слава богу, успяхме да завършим сезона в периода от септември – декември.

- Имаше ли нервност, опасения, страх?

- Да, не беше лесно. Всъщност си беше много неприятно с наложените мерки – локдаун, дистанция, носене на маски, ежеседмични covid-тестове… Но въпреки това наистина беше доста забавен, вълнуващ и незабравим сезон.

- Как точно станахте част от „Денсинг старс”-Австрия – разкажете предисторията моля.

- След като завърших образованието си, работех в австрийската банка „Raiffeisen International“ година и половина. В този период танците и това да бъда на сцената ми липсваше страшно много. Реших да се явя на кастинга за „Денсинг старс”, който се състоеше от предварително изготвеното ми портфолио, интервю пред камера и показ на танцовите и инструкторските ми умения. За мой голям късмет, бях приета.

- Преди десетина години участвахте и в танцовото шоу във Виетнам, и то на два пъти. Тогава хрумна ли Ви, че един ден ще си вадите хляба като част от това шоу?

- Да, участвах два пъти във виетнамската версия на „Денсинг старс“ през 2012 и 2013 година. Виетнам е много красива страна. За разлика от историята, природата е била много щедра и е благословила  тази земя със зашеметяващи пейзажи, прекрасни плажове, местните хора са изключително мили, любезни и гостоприемни, а храната свежа, разнообразна и страшно вкусна. Събрах много незабравими мигове, не само заради самото шоу, но и заради самия живот в Азия.

- А с кое не можахте да свикнете тогава за тези 8 месеца?

- Като цяло всичко ми хареса страшно много-  културата, климата, храната… Но може би най-неприятното беше шумът от коли и мотори. Имаше само кратка пауза и затишие през нощта между 03:00 и 05:00 часа. А и плъховете по улицата бяха малко неприятни. А и, разбира се, след такъв дълъг период страшно много ми липсваха близките. Всичко останало беше наистина страхотно изживяване, което ще помня завинаги.

- Каква е разликата между „Денсинг старс”-Австрия и изданията в България и Виетнам?

- Формата като цяло е идентична в много отношения. Всяка седмица отпада по една двойка. От средата на шоуто трябва да бъдат  представени два танца. На финала остават само 3 от всички 10 двойки. Може би единствената разлика във Виетнам от Австрия и България е, че там има повече театрална предистория на танца.

- Фактът, че Ви поканиха за втори път явно бе признание не само за танцовите Ви умения, но и за педагогическите…

- Бяха отправени и последващи  покани, но за съжаление участвах само в два сезона, тъй като исках да се концентрирам върху завършването на висшето ми образование по икономика във Виена. Понякога човек въпреки екзотичните възможностите, следва приоритетите си. За мен танците са моята страст. Няколко минути на дансинга, в които тялото сякаш се изпълва с огън. Кръвта кипи неудържимо, а в душата бушува горяща страст. Всеки танц пресъздава  чувства, болка, усещане за ритъм  и красота. Танците са моята емоционална пълнота. Бях на 7 години, когато стъпих на танцовия паркет. Този  спорт е скъп спорт и за да бъдеш добър, трябва да инвестираш. Мечтаех никога да не ми се налага да се сбогувам с танците и един ден да превърна страстта си в професия. Целта ми е да правя хората щастливи чрез танца.

- Има ли случаи, когато педагогът във Вас е отчаян от ученика си?

- Ха- ха- ха. Не бих казала отчаян, по-скоро изправен пред предизвикателство. Но пък точно един такъв нелек за обучение ученик те превръща в още по-добър инструктор. Усилията си струват. Правиш от невъзможното – възможно.

- Вие сте многократен шампион в стандартните танци за младежи, призьор от световни и европейски първенства, как Ви помага спортната закалка в дните на пандемия?

- Спортът ме научи да не се предавам пред трудностите и да продължавам да се боря за постигане на целите си. А относно пандемията се старая да остана позитивна и да знам, че всичко отминава. Благодарна съм, че аз и всичките ми близки са здрави. За съжаление семейството ми физически не е до мен, а е в България. Но съм щастлива и благодарна за тяхната подкрепа дори и от разстояние.

- Как протича един Ваш делник и един Ваш почивен ден?

- Всеки един мой ден започва със сутрешната ми „рутина” – с медитация, йога или спорт, витамини и, разбира се, с кафе. След това мога да започна със задачките си за деня. Разбира се има и натоварени дни, в които просто грабвам кафето си и се впускам в ежедневието. През почивните си дни обичам да съм сред природата- паркове, планина, походи, езера, море... Обичам да се срещам с приятелите си или да поспортувам.

- Това ли правите в свободното си време?

- Имам ли свободно време, най-често се занимавам с йога, релаксирам с книжка или филмче или изпробвам кулинарния си талант. Общо взето правя това, което ми се прави за момента. Наслаждавам се максимално и избягвам да следвам образеца „ТРЯБВА“ - трябва да свърша това, трябва да отида там и т.н. Хубаво е човек да изпълнява собствените си желания и копнежи, да се вслушва в тялото и духа си и да намира време за себе си, за почивка, за да може да е по-пълноценен през останалото време и да зарежда хорато около себе си с позитивна енергия. Поне при мен е така.

- Остава ли Ви време за Пазарджик и България?

- Да, разбира се, винаги намирам време. Заради covid-пандемията не се бях прибирала цяла година, но за мое щастие имах възможността да съм на родна земя със семейството си за красивите коледни празници. Прибирането вкъщи винаги ме зарежда и ми дава нови сили за нови приключения.

- Следите ли младите таланти от клуб „Импулс” и какво бихте казали на децата, които наскоро са влезли в залата или сега се престрашават?

- За съжаление не следя постоянно какво се случва със състезателите от моя бивш клуб по спортни танци, но от време на време виждам развитието на състезателите от социалните мрежи и съм горда, че талантливите деца поддържат имиджа на спортните танци. А на децата бих казала да следват желанията и мечтите си и да преоткриват себе си.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички