Пазарджик

Цветанка Убинова за поезията и неразрушимите връзки на изкуството

  23.03.2021 06:10             
Цветанка Убинова за поезията и неразрушимите връзки на изкуството

“Поезията е като емоция, намерила своята мисъл, а мисълта – думи.”  (Робърт Фрост)

“Хората живеят, а ти се самонаблюдаваш.” Така Цветанка Убинова определя желанието на душата да изразява мислите под формата на поезия. Периодите, в които нуждата да пише не се проявяват, тя самата определя като човешко щастие. Както много други поети, за нея поезията е като място, носещо комфорт на душата, но и такова, което често ощетява, защото винаги рано или късно се връщаш към него.

По време на нашия съвсем не кратък разговор тя ми сподели много неща за творческия процес в душата си. До този момент за мен тя беше само учител, един от най-цветните и нестандартни, които срещнах в гимназията. За няколко часа обаче, успях да я видя ясно като поет, всеотдаен родител, прародител, приятел и не на последно място - човек.

Като поет, тя винаги пише само и единствено за чувствата, които е преживяла

“Да пишеш означава да учиш, а ако не си го преживял няма как да учиш другите” - казва тя и е напълно права. За нея е важно да присъства в написаното, а всеки образ, който създава има по нещо мъничко лично преживяно.

Отмяташе косата си постоянно. Махаше и с ръце. Правеше абсолютно същото и в гимназията. Каза ми, че ние живеем в хаоса и той живее в нас. Попитах я дали и хаотично пише. Не каза, само се усмихна.

Да попиташ някого какво за него е поезията, която създава, е като все едно да го попиташ кой е той самият. Ако пък прочетеш написаното и се преоткриеш в него, това не означава ли, че сте свързани? Създава се една почти неразрушима връзка, която дори след време да съществува само в миналото, все пак остава там. Като неразрушима връзка Цветанка Убинова също така описва и поредицата от книги с поеми, изпълнени с нейните лични емоции, които е на път да издаде. ПодЛистници.

Изненада се като разбра, че не зная какво означава подлистник. Сигурна беше, че го е споменавала в гимназията. “Чудесно”, помислих си. „Аз пак съм блуждаела някъде.” Било е стара практика да поместваш поеми и други творби между страниците на вестник, особено използвана във Франция, a пример е самият Александър Дюма.

Поредицата е от четири книжки и сякаш всяка една отговоря на сезона в душата й. След странстването й в Испания не спира да пише. Същото се случва и наскоро след смъртта на двамата й родители. Идеята е била за една цяла книга, но впоследствие решава да раздели поемите в четири различни, първата от които се нарича „Есен”, когато стават 7 месеца от смъртта на родителите й. В началото на всяка следваща има стих от предишната,

показваща неразрушимата връзка с творчеството, с предците и с вдъхновението. С природата, в която съществуваме ние и тя е част от нас.

Усмихна ми се и отново притеснено оправя косата си. Като я попитах коя книга чувства като най-близка, тя ми отговори, че всяка следваща става най-близка. Четирите книжки, пълни с чувства, за нея са много съкровени. Може би чрез създаване на връзката с читателите тя иска да покаже всичките си неосъзнати и неизказани чувства към родителите си навремето. В нея се съдържа всичко, което тя смята, че те са й дали, както и връзката с живота.

Пак маха с ръце. Стана и взе една ръчно изплетена кукла, подарък от съпругата на сина й.

“Направи я за мен и неслучайно няма ръце, защото знаеш как аз все махам с ръце.”

Още в гимназията постоянно минаваше от тема в тема. Накрая ми подари едно плюшено таралежче с малки ушички. Помислих си, че ме познава прекалено добре.

Ключовият стих в книжката „Есен” се нарича „Приказка на моето раждане”. Като дете е била изключително развълнувана от темата как се е появила, а дядо й все казвал, че я е намерил на реката и решил да я вземе. Помислих си, че ако би могъл да я види сега, самият той ще се усъмни дали пък наистина не я е намерил в реката. Бих определила нея и творчеството й като неспирно течаща вода, понякога буйна, понякога тиха, тъмна или прозрачно чиста.

Три от книжките са съвсем еднакви по брой страници освен „Лято”, последната от поредицата. Тя е сравнително по-къса, защото както казва Цветанка Убинова, лятото никога не ни е достатъчно. Ключовият стих в него се казва „Акварелно”. Самата тя рисува картини с акварел и смята, че той не задължително означава оводняване, а по-скоро прозрачност.

„Красива хаотичност”, както тя се изрази, е и детската книжка за възрастни, за Вятъра и Вятърицата, която също ще бъде издадена скоро. Писана е през 1990 година и не е била за издаване, желанието за това дошло съвсем случайно. Тя е метафора за най-интимните отношения между хората и това, че доста често не могат да се превърнат в близост. Интересното при нея е, че студеният вятър живее в горещата земя, а топлият в студената. Според нея, детската книжка за възрастни е повече като дневник на чувства, който представя желанието другият да е щастлив.

“Дете” каза ми тя. “Мислех, че само ще дойдеш да си поговорим, а пък ти само пишеш на лаптопа.”

Започна да се смее. Дори и след толкова писане пак не успях да уловя всичко, което ми каза. Отново бутна таралежа към мен и ми каза да не го забравям.

Да забравя подаръка от нея е точно толкова вероятно, колкото и да забравя нея. Изглежда, че през годините в гимназията сме изградили връзка. Изглежда, че дори тя е една от тези неразрушимите. Погледнах таралежа и осъзнах, че от три часа разговори, съм записала всъщност само десет реда. Изглежда, че наистина са ми малки ушите. Може и просто да ми е било прекалено интересно. Ние живеем в хаоса и той живее в нас. Още една неразрушима връзка.

Михаела ИСКРОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички