Други

​Валентина Кайтазова: Ще завършим започнатите промени в системата на образованието - развиване на ключовите компетентности и умения, образователните иновации и повишаване мотивацията за учене

  31.03.2021 13:53             
​Валентина Кайтазова: Ще завършим започнатите промени в системата на образованието - развиване на ключовите компетентности и умения, образователните иновации и повишаване мотивацията за учене

Валентина Кайтазова е магистър по педагогика, СУ „Св.Климент Охридски“, специалност „Педагогика“, специализация „Управление на образованието“.

Работила е като учител, директор на СУ „Д-р Петър Берон“-гр. Пазарджик, експерт по организация на средното образование и началник на отдел „Организационно осигуряване на системата на средното образование“.

От 2013 година е началник на Регионално управление на образованието-гр. Пазарджик.

Семейна, с две деца.

Госпожо Кайтазова, Вие сте общински  съветник в Общински съвет - гр. Пазарджик. Трудно ли беше решението за политиката?

Моята гражданска позиция е факт и смятам, че през годините, хората, които ме познават са наясно с това, че действията винаги говорят повече от думите. Да, аз смело заявявам винаги това, което мисля. Сигурна съм, че има какво да дам за образованието и в национален, и конкретно в регионален план. Знам как мисля , как работя, а когато си уверен в себе си и знаеш  посоката, половината работа е свършена, нали? Факт е, че вече са направени първите стъпки за цялостната реконструкция на образователния модел. И през следващите 4 години дейностите за добро образование ще бъдат приоритет. Вие знаете, че всеки ден се срещам и работя с учители, директори, експерти. Това е моят живот през последните 30 години.

Тази кампания е различна, защото сме в условията на пандемия. Обещания, обаче, не липсват. Вие сте част от листата на коалиция ГЕРБ-СДС, гражданска квота. Какво обещахте на хората, които Ви подкрепят?

За обещания  конкретно, няма да говоря, защото това не е в стила на общуването ми с хората, по принцип. Не забравям и вярвам, че образованието и всичко, което се прави за него, никога не е загуба на време! Образованието – това е свобода и сила! Знам, че ключът към качествено образование е учителите и преподавателите да бъдат мотивирани чрез достойно заплащане.  Затова съм част от екипа, който споделя и ще работи усърдно през следващите четири години заплатата на българския учител да следва реалните темпове на увеличаване на възнагражденията в страната- средната учителска заплата да е на ниво над 125 % от средните за страната и средната заплата във висшето образование да достигне до ниво от над 140 % от средната за страната. За мен, образованието е и ще остане стратегически и национален приоритет. Политиките ще бъдат затвърдени и относно увеличаваща се бюджетна подкрепа за сектора. През следващите четири години разходите за образование ще се повишат до 5 на сто от БВП, в т.ч. и разходите за висше образование до 1 на сто от БВП.

Следват нови четири години на управление, ако разбира се, новото правителство успее да се задържи през целия мандат. А това означава добри политики, добро партньорство, отлична комуникация с избирателя. Вие сте образователен експерт и Вашата мисия е образованието и всичко, свързано с него. Визията Ви за промените, които трябва да очакваме през следващите  месеци?

Ние, в частност визирам и себе си, като част от листата на коалиция ГЕРБ - СДС, поемаме ясен ангажимет за продължаване и завършване на промените в системата, насочени към развитие на ключовите компетентности и уменията на 21-ви век, насърчаване на образователните иновации и повишаване мотивацията за учене. Акцент отново ще бъде поставен и ще бъдат направени приоритетни инвестиции в създаването на условия за приобщаване на всяко едно дете в образователната система. Не на последно място е родителят в системата на образованието. Ще бъдат предприети политики за  насърчаване на работата с родителите във всяко училище и детска градина. Неграмотността и преодоляването й също ще бъде във фокуса, конкретно- пресичане на възпроизводството на неграмотността от поколение в поколение, намаляване на преждевременното отпадане от системата и продължаване на работата по Механизма за съвместна работа на институциите с фокус обхващане на всяко едно дете и ефективното му включване в системата. Ще бъдат разработени нови програми, проекти и дейности, свързани със стимулиране и модернизиране на професионалното образование.  Визията ни за добро образование в страната е всички деца в предучилищна възраст да бъдат освободени от такси. Ще бъдат продължени дейностите по електронизация на обучението, нови спортни игрища и кабинети, както и достъпна архитектурна среда в образователните институции.

Разкажете ни за себе си, за Вашите интереси. За какво мечтаете?

Пазарджик не е градът, в който съм родена, но това е моят град. Тук са приятелите ми, хората, с които работя, семейството ми. Обичам работата си, обичам живота си в Пазарджик.  В свободното си време се докосвам до изкуството, по всякакви начини. Изкуство е дори, когато се грижиш за цветята в дома си, нали? Ценя много времето, в което оставам сама със себе си. Така релаксирам! В условията на ковид, изгубих много близки хора. Често мисля за това, което сега ни се случва. Имам обяснение за някои неща, но повечето въпроси, които си задавам, остават без отговор. Знам, че всяко нещо има начало, но има и край. Чакам този край, чакам отново да живеем нормално и спокойно! Вярвам!

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички