Пазарджик

Художничката Александра Кисовска: Рисуването е пътуване към един по-красив свят

  08.04.2021 06:55             
Художничката Александра Кисовска: Рисуването е пътуване към един по-красив свят

Посланичката на Аржентина у нас притежава нейна творба

ПАЗАРДЖИК. Александра Кисовска завършва Художествената академия по специалностите „Графика” и „Илюстрация”. Пазарджишкия й род е богат с хора на изкуството. Костадин Кисовски е художник. Христо Главчев е актьор, един от основателите на театъра в родния й град. Не липсват скулптори и други творци. Средата, в която израства, определя професията й да създава красота чрез картините си.

Преподавала е изобразително изкуство в учебни заведения. От 20 години ръководи школата по рисуване към Младежкия дом. Има четири самостоятелни изложби – 3 в Пазарджик и 1 в Германия.

Нейни творби красят частни колекции в Австрия, Германия, Франция и Канада

Посланичката на Аржентина у нас също притежава нейна творба. Картината „Пейзаж от Рила” пък е рисувана по лична поръчка на ревматолога, писателя и сценариста от Пазарджик Златимир Коларов, професор в Медицинския университет в София.

- Рисувам, откакто се помня. Щастлива съм, че сбъднах детската си мечта – сподели пред „Знаме” Александра Кисовска, която близки и приятели наричат Сашка. – Художникът Георги Донов и Михаил Тодоров са

първите ми учители

За кандидатстването в Академията ме подготвиха проф. Александър Станев по графика и Сашо Рачев по живопис. Там завърших „Графика” при проф. Евтим Томов и втора специалност – „Илюстрация”, при проф. Петър Чуклев, припомни студентските си години Сашка.

Художникът Костадин Кисовски – Коце я запознава с изтъкнатите пазарджишки творци – графиците Христо Нейков и Златка Дъбова, скулптора Величко Минеков и живописеца Димитър Казаков – Нерон, при когото ходи да рисува.

- В картините ми присъстват разнообразни теми и жанрове –

пейзажи, фигурални композиции, портрети, илюстрации. Напоследък правя опити да експериментирам, за да вървя напред. Доказателство за това са трите ми графики,

изработени с златен тънкописец върху черна хартия

Картините са част от годишната изложба на Дружеството на пазарджишките художници, която бе открита наскоро. Вдъхновението да ги създам, е поезията на Евтим Евтимов.

Изкушава ме и рисуването във вода. Запалих се също така по колажите – апликации, направени с различни материали. Работата по тях е забавна игра. Колажът е начин на изразяване, но е далеч от приложното изкуство. С произведения – колажи участвах в 2 изложби в Пловдив. Най-добрите майстори на апликациите в Пазарджик за мен са художниците Катя Иванова и Славчо Славчев. За търсенето на нещо ново и различно в нашия занаят се иска време, желание и много любов.

Рисуването е моя професия и хоби – едно пътуване в друг, по-красив свят, както и

отърсване от битовизма и проблемите около нас

Пикасо е казал: „Изкуството отнема прахта от живота”, припомня думите на великия художник Сашка.

В картините си предпочита тоналности с преливни цветове, но всичко зависи от вида, темата и композицията. Ярките контрастни багри по-рядко присъстват в творбите й. Тя твърди, че оранжевото и жълто-червеното действат експресивно, слънчево. Зрителите обичат цветове, които да ги „греят”. Обратно – студените цветове като синьото, зеленото, виолетовото към синьото, излъчват спокойствие и меланхолия. Лилавият и приглушеният розов цвят са й любими.

- В работата използвам и втората си специалност – „Илюстрация”. Наскоро завърших

художественото оформление на стихосбирка

на поета Иван Върбанов, включена в Алманах за българско изкуство и литература. Участието ми там бе с живописна композиция, посветена на влюбени във виното мъж и жена. Алманахът с издателка, живееща в Испания – Таня Иванова, излезе на български и испански език преди 14 февруари – Празника на виното и любовта, уточни Сашка.

Тя е убедена, че идеите за картините й се раждат спонтанно, останала сама пред белия лист. Вдъхновява се от преживяното, от красивите цветя в собствената й градина. Там растат кокичета и минзухари. Сега е сезонът на зюмбюлите, луличките и лалетата. Шибоят и теменужките вече са напъпили, готови да цъфнат. Ириси, латинки, гладиоли, рози, мушкато тепърва ще изпълват с хубост и аромат цветната й градина.

За цветята художничката отделя много от времето си,

но красотата си заслужава и обещава да продължава да го прави.

Вече 20 години ръководи школата по рисуване към Младежкия дом. Работата там й носи удовлетворение от резултатите на малките и по-големи любители на изобразителното изкуство. Дванайсетокласникът Христо Енев, ученик в гимназия „Георги Брегов”, печели първо място в националния конкурс, посветен на 22 март – Деня на водата. Поощрителната награда на конкурса пък получи Никола Цветански от 3 клас.

- През 2019 г. в галерия „Проф. Веселин Стайков” в Пещера мои възпитаници от школата показаха в изложба великолепните си рисунки. В годината на полувековния юбилей на Дома обаче, заради пандемията, няма яснота дали ще подредим

експозиция от златния фонд на школата

На какво ме научи пандемията? Помогна ми да се обърна към себе си, към неща извън материалния свят, към вярата и Бога. Помогна ми да осмисля защо съм на този свят, да осъществявам идеи, за които все не ми оставаше време.

Хората на изкуството – артисти, музиканти, поети, писатели и други, имат шанса с изпълненията си да създават по-ведра обстановката в трудните дни, в които живеем. Какъвто беше концертът в Ла Скала на младия талантлив пианист от Пазарджик Емануил Иванов. Той свири без публика, но зарадва стотици почитатели на симфоничната музика по света. Музика звуча и от балкона на софийския дом на цигуларката Десислава Чолакова и съпруга й. Всички очакваме коронавирусът да си отиде и да се върнем към обичайните занимания, които ни носят вдъхновение и свобода.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички