ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

В критичен минимум са медицинските сестри в МБАЛ-Пазарджик

  06.04.2021 06:05             
В критичен минимум са медицинските сестри в МБАЛ-Пазарджик
Главната сестра Елена Станчева (вляво) със старшата сестра на Инфекциозно отделение

Проблемът е хроничен, решението - внос на сестри отвън, коментира главната сестра Елена Станчева

Болните от коронавирус продължават да се увеличават. Тази седмица новите случаи отново отбелязаха рекорд и в страната, и в нашата област. В МБАЛ-Пазарджик Ковид леглата пак започнаха да не достигат, въпреки че бяха разкрити допълнителни.

За проблема, както и за предизвикателствата пред лекарите в подобна усложнена обстановка, сме ви разказвали нееднократно. Затова този път насочваме вниманието към медицинските сестри, които са на критичния минимум. И то не от днес.

- Проблемът с медицинските сестри е хроничен

- коментира пред „Знаме” главната сестра Елена Станчева. – Освен локален, той е и национален. Наблюдава се отдавна, но през последната една година, с настъпването на пандемията, се обостри особено много.

Колегите са преуморени, налага им се да дават извънредни дежурства. Те също боледуват от коронавирус, а голяма част са в пенсионна възраст.

Броят им категорично не е достатъчен. Липсват ни 50 сестри, но бих се радвала да дойдат и 10, за да могат останалите

да си поемат по-спокойно глътка въздух

- Въпреки трудностите колегите се справят. За мен те, медицинските сестри, заедно с лекарите и останалият здравен персонал, са героите на днешното време - подчертава Елена Станчева.

Относно начините за преодоляване на недостига на сестри, тя каза:

- Единственият шанс, който аз виждам към настоящия момент, е внос на медицински сестри отвън, от други държави. Да се признаят дипломите им и

да им се даде възможност да работят у нас

На въпроса дали Медицинският колеж, който се очаква да отвори врати в Пазарджик, ще реши проблема, главната сестра на МБАЛ-Пазарджик отговори утвърдително:

- Със сигурност ще помогне, но в по-далечна перспектива, а на нас ни трябват сестри сега и колкото по-бързо се направи необходимото, толкова по-добре.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРЕВОЗ НА КОЛЕТНИ НЕУНИВЕРСАЛНИ ПРАТКИ ДО 20 КГ И БАГАЖ БЕЗ ОБЕМИСТИ ТОВАРИ ДО АНГЛИЯ И ОБРАТНО. 00447440477886/0898961651

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички