Понеделник, 05 Юли 2021
 
Избори 2021 Регионът

Заради законова неразбория няма да е ясно колко са машинно гласувалите в Пазарджишко

  04.04.2021 13:24             
Заради законова неразбория няма да е ясно колко са машинно гласувалите в Пазарджишко

ПАЗАРДЖИК. РИК бе сезиран с жалба за това, че „в огромна част от СИК, след машинно гласуване от страна на избирателите, членовете на СИК не отбелязват в избирателните списъци с буквата „М“, че съответният избирател е гласувал машинно – както и че това е нарушение на ИК, което следва да бъде преустановено“.

РИК Пазарджик след проверка е констатирала, че разпоредбата на чл.268, ал.5 от ИК  противоречи на разпоредбата на чл.268, ал.6 от ИК.  След проведен разговор между Иванка Гатина –член на РИК Пазарджик, и Цветанка Георгиева-отговорник от ЦИК за област Пазарджик, която изрази становището на ЦИК по този въпрос, а именно: Поради констатираното противоречие между двете разпоредби на закона не следва да се записва буквата „М“ при машинното гласуване на даден избирател.

От РИК считат, че незаписването на буквата „М“  в избирателния списък не представлява съществено нарушение на Изборния кодекс и същото няма да доведе до опорочаване на изборните резултати и правилното отчитане на гласовете на избирателите за съответната политическа сила. И оставят без уважение подадената жалба.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички