Четвъртък, 17 Юни 2021
 
Избори 2021 Регионът

Първо в „Знаме“: В парламента влизат Димитър Гечев и Стефан Мирев, други размествания в листите няма

  05.04.2021 18:41             
Първо в „Знаме“: В парламента влизат Димитър Гечев и Стефан Мирев,  други размествания в листите няма

Вече са ясни резултатите от всички протоколи, включително и преференциите за кандидатите са отчетени на сто процента. Буквално преди няколко минути приключи окончателното броене на преференциите. Знаме"  видя, че единствено в листата на Коалиция „ГЕРБ-СДС“ има размествания и вече разполагаме с окончателните имена на новите народни избраници Те обаче не са разпределени по модела 3-2-2-1-1, който се очертаваше доскоро за партийните формации, за което писахме по-рано днес.

И така, кои ще са новите народни избраници?

Очаква се ГЕРБ и СДС да имат трима депутати в бъдещия парламент. Това са водачът на листата Екатерина Захариева, досегашният депутат Димитър Гечев от Велинград и настоящият областен управител Стефан Мирев. До последно Мирев се състезаваше с народната представителка от Пазарджик Десислава Тодорова, която бе на последното 18-то място в листата. Поставените на четвърто и пето място в листата Гечев и Мирев изместват съответно областния координатор на ГЕРБ Найден Шопов, който бе втори, и третия Валери Вълков.

Преференциално за Димитър Гечев са гласували 5280 души, Стефан Мирев е събрал 4123 преференции, а Десислава Тодорова - 4066. Найден Шопов има 3052, а Валери Вълков - 294. Внушителен брой преференциални бюлетини е събрала и поставената на 17-то място в листата депутатка от Пещера Десислава Костадинова – 2723, като голяма част от тях са не само от Пещерския, но и от Септемврийския регион.

Както вече писахме, очаква се по два мандата да отиват за Коалиция “БСП за България” – при Пламен Милев и Петя Цанкова, и за партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” - репортерът от телевизията на Слави - Станислав Балабанов, и от Тодор Василев, който от трето място измести от второто доктора по операционен мениджмънт и лектор в университета във Виетнам Светослав Георгиев още преди изборите. Два мандата получава ДПС, което на финалната права издърпа под краката мандата от „Демократична България”. Така Искра Михайлова и Юмер Хамза са новите депутати, но се очаква Искра Михайлова да остане в Европарламента, а на нейното място да влезе третият в листата Сергей Кичиков.

(Зн)


Свързани