Други

Реликви от Панагюрище ще красят крайморски дворец

  13.04.2021 06:51             
Реликви от Панагюрище ще красят крайморски дворец

БАЛЧИК. Изложба „Реликви от Априлското въстание” на панагюрския Исторически музей още гостува от 20 април в архитектурно-парковия комплекс „Двореца” по покана на неговото ръководство. В експозицията ще бъдат представени над 80 експоната, свидетели на героичното събитие от април 1876 г.

- Изложбата ще може да се види до края на юли. Жителите и гостите на града ще имат уникалната възможност да се докоснат до значими национални реликви, белязали Априлската епопея – заяви пред „Знаме” главният уредник в музея Ирина Ботева. – Лично място ще заеме копието на

знамето

на въстаниците, извезано от Райна Попгеоргиева – Райна Княгиня през 1901 г. послучай 25-та годишнина от Априлското въстание. В залата ще грее и копието на знаме номер 12 на четата на поп Груйо Бански. Оригиналът на пряпореца е част от постоянната експозиция на нашия музей.

Освен главното въстаническо знаме, са ушити още 12 знамена, предназначени за четите в селата на Панагюрския революционен окръг – Поибрене, Баня, Оборище, Мухово, Петърч и четите на Орчо Войвода и Крайчо Самоходов в Панагюрище. Знамената са изработени и изрисувани от Иванчо Зографина и съпругата му Цвята Зографска.

Ща заблести и

златното лъвче

– кокардата на Георги Нейчев, представител на Панагюрище на събранието в Оборище. Той участва и във военните действия по време на Априлското въстание. Ще бъдат показани също така въстанически лъвчета от сребро, от бронз и месинг. Видът на метала отговаря на материалните възможности на въстаниците.

Интерес в изложбата ще предизвикат оригиналното

въоръжение и снаряжение

на въстаниците, част от което е предоставено от панагюрското дружество „Традиция”.

Посетителите ще се запознаят още с традиционно облекло от 19 век – женско, градско и мъжко. Въстаническите униформи са дадени от фондация „Цоцорков род”.

Предвижда се и кът, показващ как заклятниците провеждат събранието си и как се подготвят за бъдещето въстание.

- Сътрудничеството ни с Двореца в Балчик не свършва с изложбата, тъй като

2021-а е обявена за Година на Панагюрище

там – поясни главният музеен уредник. И допълни, че през есента отново ще гостуват в комплекса с творби от художествената музейна сбирка.

- За радост на всички посетители, сред които и много чужденците, в Царската сграда те ще могат да се докоснат до копието на уникалното Панагюрско златно съкровище. Така че името на Панагюрище тази година ще се чува многократно в Балчик – доволна е Ирина Ботева. - А фактът, че са избрали 20 април, когато избухва Априлското въстание, за

откриване на изложбата,

е красноречив символ за великото народно събитие.

Изложбата „Реликви от Априлсокто въстание” е показвана в Историческия музей във Варна, във Военното поделение в Асеновград и в Кърджали. А част от експонатите са участвали в Националната изложба в Пазарджик, посветена на 140-годишнината от Априлското въстание – 1876 г.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани