Пазарджик Спорт

Хебър го направи! Историческа шампионска титла за „тигрите“ в Суперлигата! (обновена)

  15.04.2021 20:20             
Хебър го направи! Историческа шампионска титла за „тигрите“ в Суперлигата! (обновена)

БУРГАС. Историческа титла в мъжката Суперлига за Хебър и втора в историята на пазарджишкия волейбол след титлата на „Чавдар“ от 1947 година! Преди минути „тигрите“ победиха с 3:1 (25:21, 18:25, 20:25, 25:14). Двубоят в зала „Младост“ бе изгледан съвместно от кметовете на Бургас и Пазарджик – Димитър Николов и Тодор Попов, а във ВИП-ложата бе и олимпийската ни медалистка и председател на сдружение „Пазарджик спортува“ Ренета Камберова. Тук са и президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев, и председателят на Национална волейболна лига Атанас Гаров. Всеки момент предстои официалното награждаване на шампионите от Пазарджик. "Тигрите" прекъснаха четиригодишната хегемония на Нефтохимик, който бе неизменен шампион в последните първенства. Титлата е подарък и за спортно-техническия директор на Хебър Стоян Самунев, който е рожденик днес, и досега имаше в актива си шест други титли - с ЦСКА и с Нефтохимик. 

Първите два гейма си приличаха, макар и с обратен знак за домакини и гости. Блестящият и в този мач Брадли Гънтър реализира първата точка в двубоя с успешна атака от зона 2, а Жани Желязков отвърна с успешна атака от зона 4 - 1:1. След два флот сервиса на Николай Колев и добра намеса на Денис Карягин Нефтохимик поведе с 3 точки при 6:3. Гънтър отигра успешно за 6:4, след това канадският диагонал с бомбен сервис спечели разиграване, но той самият сбърка под мрежата – 7:4. Последва сервис в аут на Карягин – 7:5, но докосване на мрежата от нашите върна аванса от 3 точки на домакините - 8:5. Преднината им се увеличи на 9:5 след успешна блокада на Николай Колев пред Тодор Алексиев. Дойде и първото прекъсване за момчетата на Александър Попов. Дистанцията от 4 точки се запази след две грешки от сервис на Ляфтов и Николов. Две точки за бургазлии донесе Георги Братоев, който първо пусна топка в незащитена зона, а след това направи ас – 12:6. След техническото прекъсване и добри изяви на Гънтър резултатът бе намален до 12:8. Жани Желязков репликира с отлично отиграване, а след това отново се прояви в атака – 14:8. Грешка на Алексиев от сервис – 14:9. Грешка на Алексиев от сервис – 15:9, но блокаут след атака на Ляфтов – 15:10. Жани Желязков проби в атака след дълго разиграване за 16:10, но след това сгреши от начален удар – 16:11. Домакините увеличиха преднината си при 18:11 след две грешки на Гънтър и това принуди Александър Попов да вземе второто си прекъсване в първата част. Блокада на Тодор Алексиев намали резултата до 14:19. Атака на Брадли съкрати разликата на 4 точки при 15:19. Николай Желязков взе прекъсване за шампионите. Канадският ни диагонал атакува мощно от зона 2 - 16:19. Последва ас на Георги Братоев след изпълнен начален удар от място за 23:16, а хебърци спечелиха 3 поредни точки - 19:23. Нафтата взе гейма с 25:21.

Във втората част резултатът тръгна точка за точка. Хебър поведе с 3:2 след като Ляфтов проби между Карягин и антената, а домакините обърнаха резултата чрез Желязков, спрял с единична блокада атака на Ляфтов - 4:3. Македонецът докосна мрежата, Гънтър атакува мощно от зона 2 и Хебър поведе със 7:6. Къртев успя да хване на блок атака на Николай Николов - 8:6. Нова успешна атака на Брадли Гънтър от зона 2 - 9:7. Две поредни блокади на волейболистите на Хебър дадоха аванс на гостите от 4 точки при техническото прекъсване - 12:8. Остра атака на Теодор Тодоров в центъра и 13:9. Валентин Братоев прокара топката между мрежата и блока за 11:14. Атака на Александър Ляфтов не можа да бъде спасена в защита от Теодор Салпаров. Ас на Брадли Гънтър и 16:11 за Хебър. Николай Желязков взе прекъсване. Ас на Александър Ляфтов и 18:12 за гостите. Златко Кьосев смени Денис Карягин в състава на Нефтохимик. Нов ас на Александър Ляфтов - 19:12. Иван Станев пусна технично за 20:14.  Тодор Алексиев се справи с двойната блокада за 22:15. Ас на Николай Колев намали разликата на 4 точки при 18:22. Александър Попов взе прекъсване за Хебър. Брадли Гънтър изведе Хебър геймбол 24:18. Жани Желязков атакува в аут и Хебър спечели втората част.

Третият гейм започна със силна игра на „тигрите“ и ас на Брадли Гънтър им даде аванс от 3 точки. Николай Желязков взе прекъсване за Нефтохимик, но момчетата на Сашо Попов дръпнаха с 5 точки при 8:3.. Технична атака на Брадли Гънтър доведе до 10:5 за гостите. Валентин Братоев и Жани Желязков намалиха преднината за 8:11. Денис Карягин се справи лесно с единичен блок - 9:12. Ляфтов от зона 4 не сбърка, а Карягин не смогна да пробие единичния блок на Гънтър – 9:14. Къртев атакува през центъра за 15:10, а Гънтър направи нова успешна атака от зона 2 за 17:12.Междувременно и Георги Братоев, и Теодор Тодоров, си признаха за докосване на мрежата и получиха зелени картони за феърплей.  Последваха три точки за домакините и Александър Попов взе прекъсване за Хебър. Брадли Гънтър игра с блокадата за 20:16, а Нефтохимик спечели нови три поредни точки - 19:21. Тодор Алексиев отигра технично от зона 4 за 23:19, а интригата в гейма свърши.

Четвъртият гейм започна със силни изяви на Брадли и на Вальо Братоев за гости и домакини, но хебърци поведоха с 3 точки след като Желязков бе спря от блокада (2:5). Николай Желязков взе прекъсване за Нефтохимик при 3:7, а след това Хебър взе още една точка от успешен блок на Ляфтов – 8:3. Гънтър атакува над блокадата от зона 2 по диагонала, а пайп на Тодор Алексиев доведе нещата до 10:5. Къртев направи добро посрещане за 11:7, а Брадли вдигна топката на Тодор Алексиев в зона 4 и бившият капитан на националния отбор не сгреши от зона 4 - 12:7. Желязков завърши успешно разиграване за 9:14, но Хебър поведе с 15:9 след неуспешна атака на Желязков.Теодор Тодоров заби блокада на Николай Колев - 16:9, а карягин отигра добре за 10:16. Теодор Тодоров атакува през центъра за 18:10, а Георги Братоев бе спрян от Ляфтов с блокада - 20:11.Отново Ляфтов донесе 21-та точка, а капитанът Иван Станев бе отличен при мрежата за 22:13. Хебърци стигнхаа до мачбол при 24:14. Брадли Гънтър донесе победната точка в 4-ата част 25:14 и в мача с 3:1 гейма.

НЕФТОХИМИК 2010: Георги Братоев, Жани Желязков, Валентин Братоев Денис Карягин, Николай Николов, Николай Колев – Теодор Салпаров-либеро, старши треньор: Николай Жезялков

ХЕБЪР: Иван Станев, Брадли Гънтър, Александър Ляфтов, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Николай Къртев – Петър Каракашев-либеро (Иван Латунов, Стойко Ненчев, Спас Байрев), старши треньор: Александър Попов.

Да припомним, че Хебър, спечели първите два финала с 3:1 и 3:0, които се играха в Пазарджик и се нуждаеше от трета победа във финалната серия. Това стана година след като „жълто-сините“  миналата година отново в тази зала биха Нефтохимик и спечелиха Купата на България. Отлично съдийство показаха Игнат Митев и Илиян Георгиев. Същевременно нито една от проверките, поискани от домакините, не беше основателна.

 

(Зн)


Свързани