Регионът

Деветокласничка написа „Приказка за книгата”

  23.04.2021 12:39             
Деветокласничка написа „Приказка за книгата”

ВЕЛИНГРАД. Преди 26 години ЮНЕСКО обявява днешния ден (23 април) за Световен ден на книгата и авторското право. Не е случаен изборът на тази дата, в нея са преплетени „началото” и „края” на бележити автори на световната литература през годините: Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Владимир Набоков, Халдуор Лакснес, Мануел Валехо, Морис Дюон...

По този повод библиотеката към народното читалище „Васил Левски-1904” в курорта подарява книга на всеки посетител. Освен това, тази година отбелязва датата и с ‘Приказка за книгата’, написана от Гергана Благоева, деветокласничка в СУ „Васил Левски”. Любознателен читател и истински клниголюбител, казват за нея от библиотеката.

(Зн)

 

     Приказка за книгата

     „Стоях на прашния диван в таванската стая и разлиствах прашните страници на дебелия том приказки. С непримирим характер като моя, често прекарвах топлите слънчеви дни наказан, заключен на тавана сред многото боклук и стари вещи. Това обаче беше любимото ми време, понякога дори по-приятно от игрите до късно с приятели.

      Всеки път, когато се озовавах тук след поредната пакост, отварях дървения старинен скрин, допрян плътно до олюпената стена. Оттам изваждах произволно някоя стара книга, разлиствах шумкащите ѝ страници и четях с часове. Времето минаваше неусетно и когато навън вече се свечеряваше, светлината намаляваше и четенето ставаше невъзможно. Най- тъжен бях обаче, когато чуех глухото скърцане на таванската врата и виждах мама, осветяваща помещението с  газовата лампа.

      Дните ми често минаваха в майсторски планове за нови и все по-изобретателни пакости – с едни целях да спечеля поредната игра с приятели, с други - да попреча на досадната съседка, а с трети просто да се озова на тавана.

     Често не се виждах с приятелите ми с дни, именно защото бях горе и четях без спирка. Никой не знаеше какво правя с часове, заключен на прашния таван. Предпочитах само и единствено аз да се впускам в този така увлекателен свят. Това беше единственото място, където можех да мечтая, да се преобразя като всеки един герой и дори да довърша историите след техния край.”

      Тази кратка и звучаща толкова нереално история ми бе разказвана преди много време. Но независимо от това всеки път, когато някой спомене понятието „книга” , този разказ изскача в ума ми и на преден план излиза възвишеното място на книгата в света на образования човек. Съзнанието ни кара да искаме да се учим и обогатяваме, като средството за това е книгата.

      Съвременните технологии променят възгледа, начина ни на живот, всекидневието ни, но трудно бихме заменили аромата на книжното тяло с безразличния екран на телефона. Емоцията и треперещите над книгата ръце остават трайно в съзнанието ни, а историите, пречупени през лупата на реалността, изглеждат в пъти по-реални от безпристрастния телефон.

       И нека продължим да четем, да се образоваме, да мечтаем и дерзаем. Нека не спираме да предаваме традициите и културата на новите поколения.

       От името на всички читатели на НЧ „Васил Левски” искам да благодаря и на Вас, всеотдайни будители, които поддържате пламъка жив!

                                                Честит ден на книгата!


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички