Пазарджик

Никола и Димитър: От 100 метра поточе изкарахме 15-20 чувала с боклуци

  28.04.2021 08:03             
Никола и Димитър: От 100 метра поточе изкарахме 15-20 чувала с боклуци

Осъзнайте се хора – не обричайте бъдещите поколения на кратък и мъчителен живот!

Вече писахме, че Димитър Илков и Никола Ставрев почистиха част от поляните край хижа „Добра вода”. По тяхна инициатива зелените пространства бяха изчистени от изхвърлените боклуци. Двамата потърсиха и съдействието на Община Пазарджик за извозване на отпадъците, за поставяне на контейнери и за продължаване на начинанието, така че дейностите да бъдат устойчиви във времето. За това те бяха поредните отличени по Програмата на Община Пазарджик „Граждански импулс” с подаръчни ваучери и с грамоти. По този повод репортерка на „Знаме” разговаря с доброволците.

Никола Ставрев е на 30 години от Пазарджик. Преди пандемията той е бил готвач в най-старата круизна компания в света. С настъпването на коронавируса обаче „този бизнес секва” и младият мъж се връща в родния си град.

В началото на февруари в Пазарджик си идва и Димитър Илков след 3 години и половина престой в Холандия. Той е на 40 години и преди да замине за чужбина, е работил в сферата на отпадъците – „във втората по големина фирма в света за рециклиране, която в момента се намира в нашия град”.

- Според статистиката тогава, годишно ние рециклирахме около 2% от световния отпадък от пластмаса.

И двамата млади мъже обичат да прекарват време сред природата,

да се разхождат на чист въздух,

да се отправят на походи. Непремири са към сметта, която срещат.

- Един ден просто си казах: „Я да взема едно чувалче и да започна да събирам от боклуците, пръснати навсякъде – спомня си Никола. – За нула време напълних не само първия чувал, но и втори, трети и т. н. Сякаш нямаше край. То край действително няма – сред природата има толкова смет, че положението буквално е достигнало до екокатастрофа.

Никола намира съмишленици за следващите чистения в района на хижа „Добра вода” във Фейсбук групите. Димитър е сред най-ентусиазираните. Двамата, заедно с още едно момиче, ходят дори, когато времето е лошо.

- Има хора, които замърсяват природата, без да се замислят за последиците. А те са огромни – разсъждават Никола и Димитър. –

„Голяма работа – едно шише!”,

възкликват мнозина. За много хора не е проблем да изхвърлят нещо малко, докато пътуват с колите си или са на излет. Но боклуците се натрупват. Особено с годините.

Който никога не е чистил, не може да си представи колко големи са вече нанесените щетите. Дакато не започнеш да чистиш, сякаш не виждаш боклуците. Не ти правят впечатление. Но хванеш ли се веднъж, и най-миниатюрното нещо ти се набива в очите. А

боклуците буквално никнат като гъби

На Добра вода например има много дерета с потоци, в които е трагично. Боклуците са под водата, отгоре се е натрупал пясък. Трябва да бръкнеш с ръка, за да ги напипаш. Усещаш бутилки, найлони и какво ли още не. Няма обаче как да разбереш, че са там, ако  само гледаш. Повечето дори са си сменили цвета.

От 100 метра поточе на Добра вода изкрахме 15-20 чувала с боклуци. Представяте ли си - само от 100 метра?!

- Много хора ходят да си наливат вода – казват още момчетата. - Не знаем обаче дали си дават сметка колко добра е тази вода с толкова смет покрай нея. Повечето си мислят, че след като

в колата им е чисто, а в домовете им – подредено,

всичко е наред. Не се тревожат, че трупаните с години боклуци отиват в почвата, стават токсични и се връщат в храната ни. А после причиняват злокачествени заболявания. Но мнозина си казват: „На мен това няма да ми се случи!”. Как може да си толкова сигурен, като пиеш вода, ядеш храна и дишаш въздух, изложени на замърсяване?!

Крайно време е хората да осъзнаят, че ако ние не се грижим за природата, тя също няма да се грижи за нас. От нея извличаме всичко най-важно, всичко най-ценно.

Ако въздухът, водата, почвата, храната са замърсени,

ние няма как да сме жизнени и здрави. Безотговорно замърсяваме най-чистото и свято място.

Никола, Димитър и техните съмишленици продължават да чистят. Следващото място, на което смятат да отидат, е сметище до електрически стълб на един километър от Дебращица. Надяват се примерът им да бъде последван от повече хора. А още повече да спрат да изхвърлят боклуците си, където им скимне:

- Замърсяването е най-важният проблем не само за Добра вода, Пазарджик и България, но и за цялото човечество. Не вземем ли мерки, обричаме идните поколения на тежък, мъчителен и кратък живот.

Катя ФИЛИПОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички