Четвъртък, 13 Май 2021
 
Пазарджик

КПКОНПИ внася рекорден иск за 22 милиона лева в Пазарджишкия съд

  28.04.2021 14:24             
КПКОНПИ внася рекорден иск за 22 милиона лева в Пазарджишкия съд

Днес КПКОНПИ прие решения за внасяне на искови молби в окръжни съдилища на обща стойност 22 240 639, 97 лева, а от тях е в Окръжен съд – Пазарджик. В нея се претендира рекордната сума от 21 857 719,28 лв. от Васил Шуманов, както и стойността на 1 автомобил. Той е обвинен от прокуратурата за това, че е получил значителна сума пари, за които е предполагал към момента на получаването, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление – длъжностно присвояване. Според повдигнатото обвинение, деянието е извършено по поръчение на организирана престъпна група.

В Окръжна прокуратура нямат отношение по обвинението и чакат уведомление от своите колеги, показа проверка на "Знаме". Явно става дума за обвинеямия Васил Шуманов – единият от задържаните петима свидетели по делото „КТБ”.

Другите две решения на Комисията от днес касаят Петко Митов и Денислав Иванов. Срещу Митов в Софийски градски съд се внася иск срещу на стойност 263 671,69 лв. (Той е обвинен от прокуратурата за това, че е направил опит да изтегли пари от банка, за които е предполагал, че са придобити от тежко умишлено престъпление – измама, извършена на територията на Р Франция, за покупка на акции и заплащане на комисионна, като за целта е създадена фиктивна фирма в България. Деянието е останало недовършено, тъй като превеждането на сумите е осуетено от служители на банката. Проверката на КПКОНПИ е установила значителни несъответствия в доходите на лицето, поради което е предявен и искът за отнемане срещу него.

В Окръжен съд – Силистра се внася иск срещу Денислав Иванов. Той е обвинен от прокуратурата на избягване плащането на данъци в особено големи размери – в нито един от случаите, в които е придобивал и регистрирал леки и товарни автомобили, не е плащал дължимите данъци и такси. Исковата молба на КПКОНПИ срещу него е в размер на 119 249 лв., като се претендира и стойността на 33 моторни превозни средства.

(Зн)

 


Свързани