Четвъртък, 24 Фев 2022
 
Регионът

Момчетата от възпитателното училище-интернат рисуваха великденски яйца в читалището

  04.05.2021 12:07             
Момчетата от възпитателното училище-интернат рисуваха великденски яйца в читалището

РАКИТОВО. По традиция момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” се включват във всички инициативи за деца на ракитовското Образцово народно читалище „Будилник 1898”. Ракитовци вече знаят, че са добри рецитатори. През годините е имало добри певци. Даже на сцената в града са излизали добри „брейкаджии” и буфосинхронисти.

На пръв поглед най-трудно се оказва рисуването и по-точно рисуването върху яйца. В училището децата непрестанно рисуват, особено в тетрадките. Вместо цифрите и символите на поредната задача, учителят вижда символите на мерцедес, на Трите хикса, на герои от комикси. Избират оцветяване вместо писане. Предпочитат ярките цветове, но някои момчета постигат добро цветово балансиране. Трудно се оказва да се нарисува нещо свое, оригинално. Затрудняват и християнските мотиви, които трябва да се разположат върху сферичната повърхност на яйцето.

Старши-библиотекарят Ани Кантарева-Митева кани група от 4-6 момчета, които да участват в благотворителното боядисване на великденски яйца пред сградата на ОНЧ „Будилник 1898” – Ракитово. Поради малкото пространство за децата от ВУИ може да се осигури само една маса с бои и яйца. Много момчета искат да участват, но ако може без да рисуват, защото се притесняват да го правят пред други хора. По предложение на водачите на групата г-жа Гери – социален работник и Свилен Топчиев – учител, директорът Георги Янушев одобрява шест момчета: Бони Златев – ІV кл., Ахмед Андреев – V кл., Илия Марков – VІІ кл., Милен Илиянов – VІІІ кл., Илия Гушмашки – VІІІ кл., Алеск Митев – ІХ кл. Ученикът Асен Мехмедалиев – VІІ кл. се присъединява към групата, защото има насрочена среща със социалните работници от Отдел „Закрила на детето” в Ракитово.

Оказва се, че рисуването на яйца не е толкова сложно. Най-важното е, че притеснението да счупиш яйце отпада, защото организаторите предоставят варени яйца. Може да нарисуваш цвете с маслени боички, които са като моливи. На масата на ВУИ за малко сяда и едно момиченце от ИСУ „Св. Климент Охридски”. Това е като подарък от съдбата, защото момчетата могат да видят как се борави с боичките. Момиченцето пише върху яйцето „Честито Възкресение” и го потапя в буркана с червена боя. Получава се червено яйце с надпис. Толкова е лесно! Асен Мехмедалиев веднага пише върху своето яйце „Честит Великден” и го потапя в зелена боя. Първото яйце е готово. Илия Гушмашки, Ахмед и Бони също са доволни и започват да рисуват. Големите: Алекс, Илия Марков и Милен чакат отстрани да се освободи място и за тях. Напрежението изчезва. Става весело и момчетата искат още яйца за рисуване. Илия Гушмашки дори се готви да изпее акапелно една родопска песен. Организаторите са готови да му предоставят микрофона, но той се разколебава.

След малко повече от час боядисването на великденските яйца на центъра в Ракитово приключва. Групичките деца от другите училища, заедно с учителите си, си тръгват. Момчетата от ВУИ са последни, защото проявяват желание да помогнат за прибирането на масите и столовете в сградата на читалището. По традиция организаторите даряват на групата от ВУИ по едно великденско яйце за всяко дете от училището.

След завръщането си във ВУИ момчетата се присъединяват към другите деца, които искат да рисуват великденски яйца. Там учителят Георги Коцев дава възможност на всеки желаещ ученик да участва в боядисването. Желаещите са повече от 20. В кабинета по изобразително изкуство има и писалки с восък, с които се изписват яйца по уникалния за страната ни чепински метод за рисуване върху сурови яйца.

Илия ГУШМАШКИ – ученик в VІІІ клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички