Други

Наша художничка с картини в две международни изложби

  08.05.2021 06:46             
Наша художничка с картини в две международни изложби

Фотос от керамичното пано „Леда и Лебедът” на художничката Маргарита Иванова е част от международната изложба-конкурс „Женският образ” в Санкт Петербург. Експозицията, организирана от Евразийския художествен съвет, е подредена в Центъра на санктпетербургския Съюз на художниците.

Картината на художничката е включена в раздел „Декоративно приложно изкуство”. Присъстват и творби от живопис, графика, скулптура, фантазни образи и други съвременни форми.

Жури оцени

най-добрите произведения

на изкуството. Сред отличените с втора награда бе и Маргарита Иванова с нейното керамично пано.

- Приех наградата като признание за изкуството, което създавам – доволна е художничката. – За мен е чест да я притежавам. Още повече, че не я очаквах.

На конкурс като на конкурс. Първо е важна селекцията сред множеството творби. После идва и преценката за най-добрите от тях. Щастлива съм, че „Леда и Лебедът” заема достойно място сред останалите произведения на

майсторите на четката по света,

които са на високо ниво. Преживяването си заслужава, призна Маргарита Иванова.

Тя припомни, че темата в картината е заимствана от гръцката митология. Към нея посягат много автори с многообразие от начини на изразяването й. Среща се в живописта, в рисунки, графики, майсторене през вековете и досега.

- В моята композиция намерих интересна визия по темата и вероятно това е впечатлило авторитетното жури. За съжаление,

вместо оригинала

в изложбата присъства снимка на „Леда и Лебедът”, изпратена по интернет. Грижа на организаторите е да я отпечатат в нужните размери и да я експонират. Има и реално присъствие на творби, но това при мен нямаше как да се случи.

Радвам се за правилния избор на декоративното керамично пано, представящо Пазарджик и България в голям международен културен форум.

Моя

живописна картина краси улица „Яна Грунта” в Коломна,

град в московска област. В международния проект „Изкуство без граници”, в раздел „Улично изкуство”, участваме 8 автори – от Мексико, Великобритания, Румъния и България.

Художественото събитие, организирано от Центъра за култура в града, преминава през 2 етапа. Първият включва месеците от декември 2020 г. до януари 2021 г., а вторият – от април до края на юли тази година, в който етап е и моето представяне с картината „Символът на късмета”. Тематиката е от

библейски предания и легенди,

поясни художничката.

Характерното за експозицията са големите мащаби на фотосите от творбите, достигащи размери от метър и половина до два метра. Към всяка творба има приложена снимка на автора, кратка творческа биография и информация за контакти.

Маргарита Иванова се похвали, че по покана на международното обединение „Арт Интернационал Груп” през 2019 г. участва със свои творби в изложби в Англия, Словения и Северна Македония.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани