Спорт

Диджей Джоко се завърна триумфално в автомобилния спорт

  09.05.2021 06:03             
Диджей Джоко се завърна триумфално в автомобилния спорт

Георги Кузев победи с нов автомобил, нова дисциплина и нов навигатор

ПАЗАРДЖИК. Диджей Джоко, както е познат из цяла България Георги Кузев, се върна в автомобилния спорт, при това по забележителен начин. Феновете на ралито аплодираха него и навигатора Красимир Механджийски след като преди дни спечелиха Рали спринт „Пещера” с новата Honda Civic Type R надпреварата в клас RC3/N. Именно на това трасе през 2012-а Джоко направи дебюта си в автомобилния спорт, но в планинския шампионат. Сега обаче в по-горния клас. Хондата замени добрия стар „Ситроен Саксо”, с който Кузев стана вицешампион в клас RC4 в планинския шампионат през 2015-а с екипа на АСК “Рангелов мотор спорт”. До 2018-а се пускаше в отделни стартове.

- Да, познавам трасето, още повече сега имаше мъгла и дъжд, а това е плюс за пилот, който е минавал и преди отсечките. Но за пръв път карах спускане. И като прибавим факта, че

карам в нов клас, с нова кола, нов навигатор и след двегодишна пауза,

няма как да не съм щастлив от успеха. Още повече, оставихме зад нас доста опитни състезатели, включително и един шампион. Благодарен съм на моя навигатор за това, че се съгласи да станем тандем. Двадесет дни преди старта в Пещера нямах навигатор. С Красимир Механджийски се сработихме буквално за една седмица. Той е много опитен, късмет е, че попаднах на него”, коментира Георги пред „Знаме”. – През 2018-а купих хондата – 7 генерация, 2000 кубита. Бяха само две на пазара, а сега няма нито един такъв автомобил – особено с ляв волан, тъй като заводът, в който се произвеждаше тази генерация, е в Англия. И започнахме да правим автомобила от нулата. Оказа се, че моторът е счупен, но я разглобихме на съставните й части и тази зима го сглобихме.

Наблегнахме на окачването, за да стои добре на пътя

Направихме цялостната концепция, въобще всичко направихме в моя сервиз. С изключение на ролкейджа – клетката я купихме готова. Моторът не сме го засилили много – 220 коня има в двигателя, но като за пръв сезон в тази нова дисциплина трябва да свикна. Инаме има „поле” за качване на общо 270 атмосферни коня. Нашият клас е хомологиран и се правят само доработки, фиксирани в специален фиш. Паралелно с рали спринта ще карам и в планинския шампионат.

Георги е познат в страната под името Диджей Джоко и се изявява в най-големите клубове, където е „топрезидент” и любимец на феновете. Една сцена е делил с най-големите родни поп и рап звезди. Сега човекът, който има съвместни песни със землячката ни Лейди Би, се състезава за габровския „Ара мотор спорт”, но е

амбициран догодина да направи пазарджишки клуб

- В града ни има много ентусиасти, които подготвят автомобили, а някои от тях се състезават. Благодарен съм на момчетата от „Ара мотор спорт”. Свързах се с тях, защото са хондаджии. Многократният шампион със „Сивик” Стефан Стоев и Наско Божилов – първият, който преди близо 20 години караше с Type R. Те ми даваха безценни съвети, показаха ми тънкости, които нямаше как да науча. Аз също доста чета и постоянно се ограмотявам.

На старта в Пещера Кузев бе подкрепен и от своя ментор Георги Цветков. Навремето Цветков, който сам бе един от успешните планински състезатели, подготви вишнавия “Ситроен Саксо” на Джоко заедно с екипа на пазарджишкия клуб “Интерскан рали тим”.

Автомобилизмът е скъп спорт, затова и

Георги Кузев търси спонсори

Сега роденият на 25 януари 1982-а година се издържа предимно сам – той има автосервиз, но не е изоставил и диджейството. „Всяка помощ е добре дошла”, казва той, докато готви хондата за рали спринта в Дряново. Вече го прави като водач в класирането, а това е колкото стимулиращо, толкова и задължаващо. После го очаква планинското в Сливен и вярва, че най-доброто тепърва предстои.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички