Други

Изследване с продължение: Знамената на панагюрските въстаници през 1876 г.

  07.05.2021 10:23             
Изследване с продължение: Знамената на панагюрските въстаници през 1876 г.

Втора част

Сравнителният анализ показва, че в Панагюрските въстанически знамена е постигната стилистика с подчертана художествена стойност, отговаряща на държавно-творческите способности на българския народ. Тя получава високата оценка и признание от апостола Георги Бенковски, който организира на 22 април 1876 г. тържественото освещаване и парад на тези символи на възкръсващата българска държава. Нейните достойнства и мобилизиращо въздействие вдъхновяват Иван Вазов за поетична възхвала на героичните панагюрци. Преклонението на народния поет намира израз в стиховете:

„ О, храбри панагюрци! О, синове достойни,

във вази е кипяла Асеневата кръв,

Вий първи меч дигнахте и пряпорците бойни

и пуснахте на воля Шишмановия лъв !“

Карловското знаме, заедно с 12-те малки пряпорци,

стават бойни знамена и участват в походите на Хвърковата чета на Георги Бенковски,

на четите на Иван Соколов, Орчо войвода и поп Груйо Бански. С второто Карловско знаме, изработено от Мария Ганева, е обявено въстанието на 20 април в Панагюрище. Този революционен символ се е намирал на съдбовната дата в Тутевата къща. От 22 април става главно знаме на Хвърковатата чета със знаменосец Крайчо Самоходов. С него, и с други малки знамена, тя достига до с. Черни Вит, в Тетевенския балкан. В околностите на това село, Карловското и номерата 4, 6 и 9 на малките, са укрити при разформироването на четата, станало по разпореждане на Бенковски. На тях попадат през есента на 1876 г. откривателите им, местни жители. Няколко години след 1876-та Карловското знаме е видяно за последен път, след което  изчезва в неизвестност.

През 1908 г., по повод отбелязване годишнината от гибелта на Георги Бенковски, откривателите даряват знаме № 6 на музея в Тетевен. Останалите номера 4 и 9 се съхраняват в училището на с. Черни Вит. През 1956 г. обществеността на селото дарява знаме № 4 на гр. Копривщица-родното място на Бенковски. Днес то е акцент сред артефактите в къща-музей „Георги Бенковски“.

Знаме № 9 остава на експозиция в училищния коридор

до началото на 60-те години на 20 в. Тогава става част от музейната сбирка на читалището. По инициатива на секретар-библиотекаря Марин Стоянов Иванов, със средства на Окръжния народен съвет в Ловеч, се реставрира и консервира през 1972 г. в София и му се прави копие. През 2016 г. оригиналът на знамето е предаден в НВИМ-София. Там допълва колекцията от другите две малки знамена с номера 3 и 8, които са  намeрени в заловените или предалите се в Тетевен четници на Бенковски.

Последното от запазените малки знамена, изработени от Иван Зографов, е  № 12. То е носено от Банската чета и е съхранено от потомците на поп Груйо Тренчев. Тази реликва постъпва през 60-те години на миналия век в Исторически музей-Панагюрище, където е на постоянна експозиция.

Според местния изследовател Л. Меченов, идеята за лъва върху малките знамена е дадена от поп Груйо Бански. Той я заимствал от „Царственик или Българска история“ на Христаки Павлович/1844/, на чиято 77 страница е изобразен лъва върху старите български гербове. Достоверността на това съобщение, намиращо се на стр. 57-58 на стихотворните му записки, където пише за Банското знаме, се подсилва от факта, че поп Груйо е учителствал в различни селища из Панагюрско. По него, през 40-те години на 19 в., са преподавали история във Взаимното училище в Панагюрище учителите Атанасий Чолаков, Сава Радулов и дякон Поликарп Чуклев. Пак той, основавайки се на записките на революционера, ни съобщава, че

през 1901 г. художникът Павел Морозов дошъл в село Оборище и нарисувал Банското знаме,

донесено му лично от поп Груйо. На картината знамето е пресъздадено с коронован лъв. Това е първият художествен опит да бъде възпроизведен оригинала. Негово продължение, в по-ново време/2006/, са двете му музейни копия, изработени от художника-реставратор Йорданка Дечева. Едното от тях взема участие в литийното шествие с Кръста на Хвърковата чета, провеждано в Панагюрище всяка година на 1 май. Другото – заменя оригинала на знамето при неговите гостувания във временни изложби в междумузейния обмен в страната.

Главното знаме на панагюрските въстаници, извезано от Райна Княгиня и нейните помощнички върху червено и зелено копринено кадифе, с революционните символи от коронован лъв, тъпчещ турско знаме и девиза „Свобода или смърт“, с абревиатурата „П. О.“, при потушаване на въстанието попада в турски ръце и е отнесено в Хасково. Тук е държано в конака, където

се предполага, че изгаря при сраженията

с отстъпващите турски войски през Освободителната война. Такава е най-разпространената версия за неговата съдба, след потушаването на въстанието.

В публицистични материали съществуват и други версии: едната, че то е съхранено и днес се намира в музея „Топкапъ“ в Инстанбул, където е на експозиция, заедно с черешовия топ от Панагюрище; другата, която допълва горната с това, че след войната бивш турски военен предлага, запазеното от  него знаме да бъде откупено от българските административни власти, които не откликват на това предложение.

Целият текст и краят на изследването – само в последния книжен брой на вестник „Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички