Други

Пещерски художници с пролетна изложба

  16.05.2021 06:35             
Пещерски художници с пролетна изложба

Художникът Борис Стайков: Творецът е призован да върви по посока на светлината и емоционалността

Пролетна изложба с участието на творци от художествения клуб „Петър Стайков” бе открита в галерия „Веселин Стайков” в родопския град. В експозицията са представени 28 автори със 79 творби – живопис, графика, скулптура, пирография и приложно изкуство. Изложбата може да се види до края на месеца.

Тя е традиционна за пещерските художници. Тази година в нея за първи път участват още петима – Мариян Кацаров, Катя Росенова, Риза Асенов, Йоксел Ашаров и Ивана Петкова. Сред тези, които

не са пропускали

художественото събитие, е Борис Стайков.

- В експозицията присъствам с 3 живописни картини и толкова скулптури, непоказвани досега пред публика – заяви пред „Знаме” художникът. – Рисувам, без да се съобразявам с определен стил, а с това, което ми е присърце.

В картините си залагам на експресивността и цветовата гама. Предпочитам класическата техника – маслени бои върху канава. Но живописта ми наподобява повече на акварела.

За маслото е характерно наслагването на повече боя,

творбите да стоят масивно и тежко. Моите са по-ефирни, а напоследък стават и все по-светли – признава Борис Стайков.

Той припомни, че преди десетина и повече години в платната му преобладавали цветовете черно, тъмнокафяво и тъмносиньо. Сега рисува по-свежи неща, което определя като творческо развитие. Но дали това ще е така, времето ще покаже. Убеден е, че

творецът е призован да върви напред,

по посока на светлината и емоционалността.

- Радвам се, че картините ми греят в ярки цветове, понякога достигащи до шарания. Но в изкуството има граници, с които художникът е длъжен да се съобрази. За моя изненада откривам за себе си нови и интересни цветове – лилавото и розовото, които са прекрасни. Към синята боя вече не посягам, тя е скрита от погледа ми, за да не я ползвам – довери художникът, като твърди, че е сменил тотално стила на рисуване.

- Трите скулптури са направени от местен камък риолит в тъмнорозов цвят – каза още той. - Скулптурата винаги се съобразява с материала, но най-важното е да й придадеш настроение.

В изложбата показвам експериментално портрет на палячо,

на цигуларка и на фигура с арфа. Предстои да им направя постаменти, за да изглеждат по-добре, защото скулптурата е триизмерно изкуство с поглед от всички страни. Работил съм и предмети от мрамор, но при тях нещата са по-различни.

Художникът заяви, че в днешното объркано коронавирусово време е трудно да прогнозира бъдещите си творчески изяви. Засега само една е сигурна – откриването на самостоятелна изложба в галерия „Веселин Стайков” през октомври. С ретроспективната си експозиция тогава той ще отбележи своя 50-годишен юбилей.

Съпругата му – художничката Ели Стайкова,

предпочита компютърния дизайн,

с който да сътворява своите портрети и картини. Тя не участва в пролетната пещерска изложба тази година.

- Работим в София, но през уикендите се връщаме в родния ни град. За нас той е остров на спокойствието – доволен е Борис Стайков. – В големия град уж много печелиш, но не знаеш колко губиш. В малкото населено място нещата се случват по-интересно и емоционално. Човек се разтоварва от напрегнатото ежедневие, отърва се от

негативизма, който ни залива

Тук рисуваме и дишаме по-спокойно и се радваме на живота. За мен рисуването е спасение.

Тъжно е, че загрижени, хората отминават галериите с изложби, далече са от изкуството и духовността. Някои пък наблягат на материалното, работят за едните пари и предмети и не осъзнават колко е кратък животът.

Промяната как ще живеем, зависи от самите нас. Първо да я търсим у себе си, после у другите.

Ковид-19 ни приземи

и ни накара да огледаме какво се случва около нас и ако може, да помогнем на другия – убеден е художникът.

Той завършва специалността „Графичен дизайн” в Нов български университет в София. Има няколко самостоятелни изложби. Негови картини красят частни колекции.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички