Крими

Отмениха осъдителните присъди по делото „Палките”

  17.05.2021 06:08             
Отмениха осъдителните присъди по делото „Палките”

СОФИЯ. Върховният касационен съд отмени присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд по делото „Палките” и го върна за ново разглеждане от друг състав на спецапелативните магистрати. Мотивите в осемстраничното съдебно решение са неизяснени обстоятелства и допуснати съществени процесуални нарушения.

Да припомним, че през пролетта на 2018-а Апелативният спецсъд прати в затвора 8 от 12-те пазарджишки и пловдивски катаджии от акция „Палките“, станала известна преди 10 години. Те бяха арестувани при мащабна акция и обвинени за искани подкупи от шофьори (парите те криели в палките, според прокуратурата). Разследването започна по сигнали на рекетирани шофьори, от които полицаите искали между 20 и 50 лева. В разкриването на схемата участваха полицаи под прикритие, използвани бяха и специални разузнавателни средства, а акцията по задържането им беше кръстена „Палките“, защото катаджиите криели парите от подкупи в полицейските палки. На съд бяха пратени Стоян Илиев, Петър Михайлов, Георги Бодуров, Петър Костадинов, Марин Енджов, Иво Даскалов, Георги Георгиев, Илия Сотиров, Наско Ставрев, Илия Пърличков, Здравко Тодоров и Иван Араланов.

Пред „Знаме” двама от защитниците на подсъдимите – адвокат Иван Главчев и адвокат Иво Лулчев, коментираха, че са очаквали подобен развой на делото. Те и колегите им пледираха за оправдаване на подзащитните им и за връщане на делото на нов съдебен състав.

В края на 2016-а пък Специализираният съд оправда и 12-те подсъдими.

Тогава магистратите признаха осемте подсъдими за виновни в участието на организирана престъпна група, а петима от тях и за вземане на подкупи. Двама от пътните полицаи бяха осъдени на 4 години затвор, трима на по 3 години и 6 месеца и още трима на 3 години затвор. Въззивната съдебна инстанция потвърди оправдателните присъди на спецсъда спрямо останалите четирима служители на МВР, обвинени единствено за получаване на подкупи. Сега пък магистратите приемат, че липсват доказателства за организирана престъпна група.

Първото заседание по делото бе насрочено още през септември 2013 г. Процесът бе отлаган 7 пъти заради отсъствието на адвокати. Делото бе връщано три пъти от спецсъда на спецпрокуратурата заради нарушения. Първото бе за това, че прокурорът от Софийската градска прокуратура, който е изготвил обвинителния акт, забравил да напише длъжността си и датата на документа. При второто връщане пък се оказа, че преписката била водена като секретна, а трябвало да е явна, а след това делото бе върнато от Специализирания наказателен съд на прокуратурата заради процесуални нарушения. Оказа се, че обвинителният акт на спецпрокурор е преписан от този на предишен негов колега, върнат заради неточности.

Върбан ВИЧЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички