Регионът

Тъжно! Напусна ни художникът Димитър Копривщенов – Учителя Дине

  14.05.2021 09:42             
Тъжно! Напусна ни художникът Димитър Копривщенов – Учителя Дине

ЛЕСИЧОВО. Тази нощ е издъхнал големият художник Димитър Копривщенов, когото всички наричаха Учителя, бай Дине, Мъдрецът от Лесичово… Тъжната вест съобщиха за "Знаме" негови близки приятели. Отиде си на 93 години, но черната новина попари съселяните му и всички, които го познаваха лично или чрез творчеството му. Защото със загубата му светът ни става по-малко цветен, мъдър и съдържателен.

Преди три години Учителя беше удостоен със званието "Почетен гражданин на община Лесичово„

Димитър Копривщенов е роден през 1928 г. в с. Лесичово и основно там прекара живота си, макар да е имал многократно възможност да отиде в София или някой голям град. Учи и завършва Художествената Академия през 50-те години на ХХ-ти век – илюстрация при професор Илия Бешков и графика при професор Евтим Томов. Известно време работи като журналист и уредник в Перник и Пазарджик, като уредник в Художествена галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик. Участва в изложби на карикатура в България, гостува в представителни такива и в чужбина, има шест самостоятелни изложби в Москва, Пазарджик, София, Перник и Нови пазар.

Негови творби са притежание на художествените галерии в Пазарджик, Ямбол, Нови пазар, в Музея на революционното изкуство в Хавана, в Музея на изобразителното изкуство в Ставропол и др.

В своето творчество художникът „присажда” карикатурата на „орнаментална” подложка и ражда нов жанр – „ОРНАМЕНТУРА”. От 90-те години в работите му все повече се налагат композиции, съдържащи мотиви и символи от Сакралната Геометрия. Особена сила на въздействие имат орнаментурите, в които се откриват алегорично и метафорично поднесени глобални човешки проблеми. Винаги обаче зад картините му е прозирала тънката му иронична усмивка, с която се надсмива над пошлото в света и в нас самите.

Оценен е като българин с високо народно признание и е включен за представяне в Енциклопедията " Бележити българи на съвременна България".

Редакцията на весттник "Знаме" изказва своите съболезнования на близките и приятелите на Димитър Копривщенов. Той беше близък на редакцията и ни научи на много неща.

Светла ти памет, Учителю!

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички