Други

Стефка Стоянова от ХМО-Ивайло: До 10 юни се очакват краткотрайни превалявания

  05.06.2021 06:38             
Стефка Стоянова от ХМО-Ивайло: До 10 юни се очакват краткотрайни превалявания

 

Дъжд, силен вятър и градушки белязаха последните дни на май

Дъжд, силен вятър и градушки белязаха областта в последните дни на май, съобщи за „Знаме” Стефка Стоянова, ръководител на Хидро-метеорологичната обсерватория „Пазарджик” (в село Ивайло) към Националния институт по хидрология и метеорология към БАН, която поддържа и отговаря за метеорологичната и агрометеорологичната мрежи в районите на Пазарджишка област.

- Валежите започват на 27 май - от 0.4 литра на квадрат в Пазарджик до 7.2 литра в Равногор и 18 литра във Велинград.

Процесът с нова сила връхлетява областния град на 28 май. Придружен е с дъжд от 23.2 литра и силен вятър, достигащ до 31 метра в секунда. Същия ден в Стрелча падналият дъжд от 36.5 е смесен с град. Във Фотиново литрите са 17.

На 30 май най-много вали в Батак – 29.5 литра, във Фотиново – 28 литра, във Велинград – 18 литра, в Пещера – 13.04 литра и в Пазарджик – 11 литра.

През останалите дни на май и юни падналият дъжд в областта е от по-малко от литър до 4-5 литра на квадрат, допълни Стефка Стоянова.

Колко дъжд пада, отчита обсерваторията в Ивайло и още 9 станции в областта. Други 6 климатични станции измерват температурата на въздуха.

Синоптичната обстановка предвижда до 10 юни да падат краткотрайни валежи, но тази събота и неделя се очаква затопляне на времето – поясни Стефка Стоянова.

(Зн)


Свързани