Други

Какво да правим, ако ни застигне буря?

  06.06.2021 06:50             
Какво да правим, ако ни застигне буря?

Всяка година през пролетта и лятото се разразяват гръмотевични бури с мълнии и градушки, които могат да причинят значителни материални щети, а понякога дори да вземат човешки жертви. Затова е важно да знаем как да се пазим.

Ето какво съветват от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”:

- Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари.

При наличие на сух предмет, седнете върху него
- Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.
- Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците.

- Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.
- Подходящи места за подслоняване са

дълбоките пещери

Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.
- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.
 - Когато се намирате в къща или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.
- По време на

пътуване с кола

приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат.
 - Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото в резултат на ел. напрежение.
 - За защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.
-     При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

(Зн)


Свързани