Пазарджик

Джипитата вече издават сертификати по европейски образец

  07.06.2021 06:02             
Джипитата вече издават сертификати по европейски образец

ПАЗАРДЖИК. Ваксинацията срещу Ковид-19 в нашата област върви добре. В процеса вече активно се включиха и личните лекари.

- За да се имунизират при нас, пациентите най-напред трябва да се обадят и да изразят желание, включително да посочат коя ваксина предпочитат – припомнят джипита от областния град. – Щом се събере нужният брой желаещи за конкретната ваксина, ние се

свързваме с тях,

за да им съобщим, че трябва да се явят в кабинетите ни за самата имунизация. За ваксините „Файзер” трябва да има поне шестима желаещи, а за „Модерна” и „Астра Зенека” – десетима. Толкова са дозите в един флакон.

Пазарджишките общопрактикуващи лекари обаче забелязват и неблагоприятна тенденция през последните няколко седмици:

- Увеличават се пациентите, които отказват,

когато им се обадим, че трябва да дойдат при нас за ваксинацията. „Ами, размислих”, „Дъщеря ми е против” и т. н. – така обикновено звучат извиненията им. Повечето са възрастни хора.

Интересът към ваксинациите в момента е предимно от страна на по-младите:

- Най-активни са тези, на които им предстои

пътуване в чужбина

Възрастните като че ли са по-плахи, което не е добре. Защото идеята на здравното министерство е, че най-важно е да се имунизират мъжете и жените над 65 години с придружаващи заболявания.

Джипитата не срещат пречки при издаването на сертификатите на вече ваксинираните.

- От средата на  тази седмица

сертификатите, които са издаваме, са по европейския образец – уточняват те. – Софтуерната програма, която използваме, е направена така, че след като поставим втората доза, т. е. след като имунизационният статус е завършен, веднага издаваме и сертификата. Не е необходимо пациентът да идва отново, за да си го получи. Европейски сертификати вече се издават и на имунизираните на зелените коридори.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани