Пазарджик

Ученици от НУ „Отец Паисий” се запознаха с книги на пазарджишки автори в библиотеката

  07.06.2021 16:47             
Ученици от НУ „Отец Паисий” се запознаха с книги на пазарджишки автори в библиотеката

„Да знаеш, да можеш, да откриваш доброто и красивото в книгите!“

С тези светли идеи днес второкласниците от НУ „Отец Паисий“ Пазарджик влязоха в храма на знанието – РБ „Никола Фурнаджиев“ Пазарджик. Там ти очакваха библиотекарите, които отвориха вратичката на чудния свят на книгите, на тези, написани от автори от Пазарджишкия край – Константин Величков, Никола Фурнаджиев, Стоян Дринов, Таня Стоенчева, Цветанка Убинова. Увлекателен разказ за живота и творчеството на тези автори направи госпожа Надежда Механджийска.

Представени им бяха техните книги, които са част от фонда на отдел „Краезнание“. Всяко дете си избра стихотворение от местен автор и получи задача да нарисува картина по него. Малките творци прочетоха пред останалите деца стихчето и представиха виждането си за писменото слово, но претворено с боички. На белите листове грейнаха цветя, пеперуди, морски и планински пейзажи. Учениците от 2-рите класове с ръководители Гергана Комсийска, Благовеста Иванова и Марияна Ешкенази се справиха блестящо с поставеното предизвикателство.

Децата бяха запознати с дейността на отдел „Читални“ и разгледаха богато илюстровани книги и енциклопедии от фонда.

Днес се състоя и втори урок с лектор Лъчезар Риков – директор на РБ „Н. Фурнаджиев“. Темата „Информационните носители и книгите в живота на хората“ беше представена пред 2-ри клас с ръководители Марияна Вишева и Гинка Атанасова. Децата с интерес гледаха представената презентация и се запознаха с експонатите в зала „Перото“.

Проведените мероприятия са част от инициативите по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“.

(Зн)


Свързани