Четвъртък, 09 Сеп 2021
 
Регионът

Стефан Вълдобрев открива в Пещера втория проект „Кръстопът на минало и съвремие“

  10.06.2021 13:11             
Стефан Вълдобрев открива в Пещера втория проект „Кръстопът на минало и съвремие“

Днес за втора година стартира проектът „Кръстопът на минало и съвремие”, сцена на който е крепост „Перистера“. В Историческия музей Стефан Вълдобрев ще представи с акустичен концерт „ Книга за песните“, която издаде през 2020 г.

Дългосрочният проект продължава на 17 юли с исторически възстановки и реконструкции по време на Античния фестивал “Перистера – крепост на вярата“. „Ще пресъздадем епизоди и събития от живота на римляните и варварските племена, обитавали земите на римската провинция Мизия през късната Античност, към които земи спадали и пещерските. Ще покажем сцени от ежедневния живот, занаяти, религиозни и цивилни ритуали, военно дело, игри, облекла и храни”, казват организаторите от Община Пещера. Фестът ще е със специалното участие на Сдружение за антични реконструкции “Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”. Зрителите ще видят как гарнизонът полага клетва за вярност към императора, битка между римляни и готи, демонстрации в лагерите на римляни и варвари, построения, оръжия и стрелба с лък, демонстрация на римска медицина, монетосечене, занаяти, настолни игри, антична мода – демонстрация на женски и мъжки костюми, сключване на федус между римляни и готи, погребение на готски воин…

През август и септември пък ще видим театрални постановки със самодиви и тракийски мистерии.

„Спектакълът “Мистериите на траките”, който се представя неслучайно от казанлъшкия театър “Любомир Кабакчиев”, е дълго подготвян проект, плод на задълбочени проучвания, който за първи път ще ни разходи извън познатите тракийски ритуали. Ще се докоснем до езотеричните орфически мистерии, ще се пренесем в космологията на траките в “израстването на едно момче” от неговото посвещаване, до свещения брак – хиерогамията.

Всичко в този мултимедиен спектакъл е базирано на реалните археологически артефакти, които нашите земи грижливо съхраняват и които, може би, са мястото на най-древната човешка цивилизация”, не без гордост казват пещерци.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички