Пазарджик

Ученици направиха Екоклуб по младежки проект

  14.06.2021 06:56             
Ученици направиха Екоклуб по младежки проект

Търсят съмишленици срещу замърсяването с пластмаси

ПАЗАРДЖИК. Всеки българин вярва, че училището дава знания, но и възпитава децата – изгражда редица качества като честност, благородство, толерантност, чувство за дълг и отговорност. Наред с гражданското и патриотично възпитание обаче е нужно младите хора да осъзнаят жизненоважното значение на заобикалящата ни среда. Създаването на Младежки екопроект „Вземи нещата в свои ръце – няма план/ета/ Б!“ е част от първите спечелени проекти към фондация „Софийска платформа” по Програма „Европа като общност на граждани“. Провеждането на проекта е   на територията на ЕГ „Бертолт Брехт”. Ръководител на групата е Василка Стоянова, старши учител по БЕЛ. Целта е постепенното преобразяване на средата в Езиковата гимназия в още по-приветливо и по-чисто място чрез отговорно събиране на изхвърляните еднократни опаковки от пластмаса и тяхното предаване на фирма за повторно използване на отпадъци.

„Задача на клуба е да информираме своите съученици и гражданите на Пазарджик за

опасностите от замърсяването с пластмаси

И в нашия град трябва да се намали потреблението на пластмаса. Така няма да се стига до  образуването на нерегламентирани  сметища, обичайна гледка вече и в Пазарджик. Младите хора трябва да обединят усилията си, защото искат да  направят нашето училище, нашия квартал, нашия град  по-чист и приветлив”, пояснява г-жа Стоянова.

 Проектът стартира още през юли 2020 г. онлайн, а с началото на учебната година членовете на групата провели няколко информационни срещи  в различни класове по темите рециклиране и  за разделното събиране на пластмаса, като представили нагледно чрез мултимедийна презентация тези проблеми. През октомври 2020 г. имало и официална среща с представители на фирми, преработващи такива отпадъци, които разяснили на младите хора начините за преработка на пластмаса и дейностите на фирмите, които ги разделят и третират. Гости на екоклуба били Василка Стоянова от „Екоинвест” и Сашо Лазаров от „Еко Продукт Инвест Клъстер”, както и директорката на училището Велка Недялкова (тя е основен партньор на младежкия екопроект).

С възстановяването на присъственото обучение тази пролет клубът изработил информационни материали –

флаерите били раздадени на центъра на града, придружени с ефектен флашмоб

Също така динамично протекла и акцията по почистване на част от парк „Стадиона”, където за много кратко време участниците в екоклуба  събрали доста отпадъци.

 

„Пластмасата, събирана разделно, реално може  да се рециклира и да се използва отново”, казват участниците в екопроекта и призовават за подкрепа и съпричастност съгражданите си.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички