Понеделник, 14 Мар 2022
 
Пазарджик

Образователният министър откри STEM център в „Аксаков“

  11.06.2021 15:30             
Образователният министър откри STEM център в „Аксаков“

ПАЗАРДЖИК. Учене чрез преживяване и правене. Такава е идеята на новия STEM център в Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в областния град, който беше открит днес от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков. Лентата на новата училищна придобивка прерязаха директорът на училището Иванка Ваклинова и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Официални гости на събитието бяха областният управител Иван Васев, зам.-областният управител Тодор Джамбов, началникът на РУО Пазарджик Валентина Кайтазова и директор на дирекция "Образование и култура" в Община Пазарджик Гергана Табакова.

На влизане в новия STEM център, министър Денков бе посрещнат от ученици от гимназията. Той им благодари за изключително оригиналната и емоционална покана, която е получил по повод днешното събитие.

Гостите присъстваха на един учебен час, в който наблюдаваха представянето на ученическите демонстрации в новия STEM център, подготвени по проблемно–базирания метод на преподаване. Темата бе „Приказките на реката – от легендите до телевизионните репортажи“.

В изследователската лаборатория, финансирана по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на МОН, ще се провежда обучението по новата учебна дисциплина „Устойчиво развитие и природосъобразен начин на живот“, която ще се изучава в класовете от първи гимназиален етап. Там ще се извършва също профилирана подготовка по биология и здравно образование във втори гимназиален етап. Ще се търсят възможности за интегриране на факултативните предмети „Медийна грамотност“ и „Предприемачество“, които са включени в учебните планове на класовете от първи гимназиален етап, както и на останалите учебни предмети от общообразователната подготовка. В лабораторията ще има също занимания по интереси в областта на природните науки и за развиване на дигиталните умения.

STEM центърът е разположен в два кабинета и едно хранилище, които са трансформирани в модерно учебно пространство с различни зони – за експериментиране, за представяне, за споделяне и за търсене на информация. Има и зона за учителите.

В Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ се обучават 95 ученици в шест паралелки. Тридесет и осем ученици са избрали профил „Природни науки“, останалите 57 са в профил „Хуманитарни науки“.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички