Регионът

Зарибиха Стара река с 30 000 пъстърви, “Биовет“ АД дари две трети от рибките

  12.06.2021 16:04             
Зарибиха Стара река с 30 000 пъстърви, “Биовет“ АД дари две трети от рибките

ПЕЩЕРА-БАТАК. Днес 30 000 рибки от вида „Американска пъстърва“ бяха пуснати в Стара река от петнадесетина ентусиасти. Зарибителният материал е закупен от най-близкото рибовъдно стопанство, тъй като е нежелателно продължително транспортиране, поясни председателят на рибарско сдружение „За Стара река“ – Пещера Николай Христов.  „Биовет“ АД е предоставило средствата за 20 000 малки пъстърви, а останалите са закупени от пещерското сдружение.

Акцията отне около три часа, а преди началото й бе проведен инструктаж за всички участници. В колите на доброволците имаше общо 30 чувала със зарибителен материал (0,5 - 1 милиграм) и те бяха разделени на две и бяха пуснати по течението на реката в двете общини – Пещера и Батак. На предаването на рибките (то се случи на разклона на пътя между Батак и Нова махала) присъстваха представители на ИАРА и ИАГ. За да се аклиматизират в реката, малките пъстърви трябваше да престоят по петнадесет минути в чувалите, потопени в бързеите на Стара река. След това те бяха прехвърлени в кофи и поеха по течението на разстояние от километър по цялото протежение на реката.

 „Рибата се пуска в течаща вода, а не във вирчета, тъй като при наличието на по-големи риби, малките бързо стават тяхна храна. Пускаме ги там, където водата е по-бърза и няма опасност да бъдат изядени. От цялото количество най-вероятно ще оцелеят две-трети, но това означава, че след около година рибарите ще могат да се радват на добър улов“ – поясни Мариян Христов от сдружението.

Времето днес  бе подходящо за зарибяване - леко замътена вода от дъждовете и приятно хладни температури.  Подкрепа на доброволците в акцията оказаха и представители на велинградското сдружение „Нилет“, както и служители на „Биовет“АД.

След приключването на зарибяването доброволците не си тръгнаха с празни чували. Те събраха в тях новата партида боклук, изхвърлени от пътуващите по шосето. Миналата събота те се включиха и в почистването на язовир Батак, където почистиха почти целия периметър около водното огледало.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички