Регионът

На балкански шампионат по фолклор наши певци със злато

  19.06.2021 06:03             
На балкански шампионат по фолклор наши певци със злато

Момиче от Ракитово стана откритието на фестивала

ХИСАРЯ. Със златен медал от деветия Балкански шампионат по фолклор "Еврофолк - Жива вода 2021" се завърна групата за стари градски песни "Евридика" при читалище "Просвета -1919" в град Костандово с ръководител маестро Никала Янев - Чоли. Златото докосна и младата певица - 12-годишната Мария Гивечева от Ракитово, ученичка на маестрото.

Музикалната проява под егидата на

Европейската асоциация на фолклорните фестивали

с президент Калоян Николов за България се проведе в Хисаря от 3 до 7 юни. Авторитетно жури определи най-добрите изпълнители.

Златен медал в категорията "Стари градски песни" бе присъден на групата за стари градски "Евридика". Изпълнителите заслужиха и грамота за достойното им представяне и за принос при съхранение и развитие на балканските традиционни народни изкуства. Групата изпълни песните "Реших да се оженя", "Годините бързо отминават" и "В градинската алея".

Със злато се окичи и Мария Гивечева

за индивидуално изпълнение

на песните "Откак сме се, Яно, засакали", "Горо ле, горо, зелена" и "Гуйне, Гуйнече". Тя получи и грамота за съхранение и развитие на балканските народни традиции. Мария бе и откритието на фестивала, похвали се учителят й Никола Янев.

Той съобщи препоръката на журито отличените "Евридика" и Мария Гивечева да покажат певческия си талант и на българските народни изкуства в Европейския шампионат по фолклор "Еврофолк" в Несебър и Слънчев бряг през август, доволен ръководителят.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

НАБИРА ОХРАНИТЕЛИ ЗА ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА НА ОБЕКТИ В ГР.ПАЗАРДЖИК ЗА ДНЕВНА И НОЩНА СМЯНА НА ВЪЗРАСТ ДО 65Г. ТЕЛ.0889 300 750

ДАВАМ БОКСОНИЕРА ПОД НАЕМ, ЦЕНТЪР, 0877 122 337

НАБИРАНЕ НА РАБОТНИЦИ - ЗИДАРИ, КОФРАЖИСТИ И ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СТРОИТЕЛСТВОТО В ГЕРМАНИЯ, ДО 40 ГОДИНИ. 0049 152 145 399 26
Всички