Регионът

На балкански шампионат по фолклор наши певци със злато

  19.06.2021 06:03             
На балкански шампионат по фолклор наши певци със злато

Момиче от Ракитово стана откритието на фестивала

ХИСАРЯ. Със златен медал от деветия Балкански шампионат по фолклор "Еврофолк - Жива вода 2021" се завърна групата за стари градски песни "Евридика" при читалище "Просвета -1919" в град Костандово с ръководител маестро Никала Янев - Чоли. Златото докосна и младата певица - 12-годишната Мария Гивечева от Ракитово, ученичка на маестрото.

Музикалната проява под егидата на

Европейската асоциация на фолклорните фестивали

с президент Калоян Николов за България се проведе в Хисаря от 3 до 7 юни. Авторитетно жури определи най-добрите изпълнители.

Златен медал в категорията "Стари градски песни" бе присъден на групата за стари градски "Евридика". Изпълнителите заслужиха и грамота за достойното им представяне и за принос при съхранение и развитие на балканските традиционни народни изкуства. Групата изпълни песните "Реших да се оженя", "Годините бързо отминават" и "В градинската алея".

Със злато се окичи и Мария Гивечева

за индивидуално изпълнение

на песните "Откак сме се, Яно, засакали", "Горо ле, горо, зелена" и "Гуйне, Гуйнече". Тя получи и грамота за съхранение и развитие на балканските народни традиции. Мария бе и откритието на фестивала, похвали се учителят й Никола Янев.

Той съобщи препоръката на журито отличените "Евридика" и Мария Гивечева да покажат певческия си талант и на българските народни изкуства в Европейския шампионат по фолклор "Еврофолк" в Несебър и Слънчев бряг през август, доволен ръководителят.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички