Понеделник, 21 Фев 2022
 
Спорт

60 каякари се спуснаха по бързите води на Тополница

  20.06.2021 06:11             
60 каякари се спуснаха по бързите води на Тополница

Купон в палатки, каравани и кемпери след адреналина в бързеите

ЛЕСИЧОВО. Бързоходни каяци заеха водното пространство на Тополница миналата събота и неделя и донесоха екстремни и весели емоции в поречието и околовръст. Да усетят тръпката от плаване в бързеите се престрашиха близо 60 любители на водния спорт от всички краища на страната – София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово, Севлиево, Видин, Пловдив, Бургас, Благоевград, Кюстендил... Организатор на Шестия национален воден поход, както обикновено, е каяк клуб „Баталите”. Феновете на клуба знаят, че той е кръстен на едноименната местност в близост до Церовския мост. КК „Баталите” има 10-годишна история, но последното приключение още държи вдигнат адреналина на членовете му.

„Беше уникално преживяване!

Целта на походите е да обединим любителите на водните спортове, които искат да ги практикуват по бързи води, за удоволствие и здраве”, заяви за „Знаме” Борис Вълов, един от организаторите на проявата. За него водният поход по Тополница е „истинско развлечение и забавление”.

„За начинаещите сме готови да помагаме и го правим с удоволствие. Подобен воден поход правим веднъж годишно, но като включим и другите задачи, вписани в програмата на клуба, имаме интересен клубен живот”, усмихва се Борис Вълов, който по професия е компютърен специалист.

Маршрутът на националния поход е дълъг 17 километра, започва малко под дъното на язовир „Тополница” и продължава по едноименната река чак до село Лесичово.

Междинната спирка за глътка въздух е в местността Баталите

Точно на това място нарочно трасе, изградено за слалом, събра най-смелите състезатели да опитат силите и моженето си, но победителят ще стане известен след щателен преглед на видеозаписите, уточни каякарът. Той не може да укроти емоциите си след преживяването.

„В бистрите води на реката се чувствам прекрасно! Там лесно се диша. Зеленината наоколо успокоява очите и душата. Да се носиш по бързея с лодка е неописуема тръпка, вдигаща адреналина. Дай, Боже, всекиму! Природата е чудо и сила, на която се възхищавам и покланям”, признава организаторът на похода. Той предупреждава, че водният спорт по бързи води носи своите рискове. За упражняването му са нужни знания, умения, подготовка и подходяща екипировка.

Разбира се, след приятните спортни преживявания идва неизменното

веселие сред разпънатите палатки, каравани и кемпери

„Насладихме се на музиката на рок бандата „Белите бродници”, които са наши приятели. Звучаха песни, ехото на които стигаше далече. Хората ставаха все по-дълги, игралците – все повече…”, разказва Борис Вълов.

Но един хубав ден на татковци и майки не може да мине без техните деца. Затова момичета и момчета на различна възраст следват ентусиастите и по трасето, и по пътя на водните спортове. Децата също участвали в програмата и получили заслужени аплодисменти от присъстващите.

А вече всички ще отброяват дните до следващото издание на приключението – Седмия национален воден поход догодина.

Каякарите и съмишлениците им искрено благодарят за помощта и съдействието на Община Лесичово и лично на кмета инж. Серьожа Лазаров, без които събитието нямало как да се случи.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички