Пазарджик

Онкоцентърът стана на 10 години

  18.06.2021 17:14             
Онкоцентърът стана на 10 години

ПАЗАРДЖИК. 10 балона полетяха в небето днес пред Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания. Така бе отбелязан 10-годишният му рожден ден.

Центърът, един от първите в България, стана факт с упорития труд на пазарджишкото Сдружение за онкоболни и приятели с председателка на Управителния съвет Мария Чергарова. Както и с огромната подкрепа и съвместните усилия на местната и държавната власт.

За 10 години потребителите на Центъра са стотици

Техният живот, както и дните на близките им, станаха малко по-леки благодарение на грижите, които получават там, където, освен подкрепа, им се вдъхват сили и вяра.

Като на всеки юбилей г-жа Чергарова направи кратка равносметка на изминалото време:

- За 10 години ползвалите социалните услуги на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания са 451. Потребителските часа при специалистите достигнаха 53 243. Провели сме 14 изнесени обучения с потребители на различни места, както и 20 презентации и 11 лекции. Участвали сме в 28 благотворителни базара, чествали сме рождени, имени дни и национални празници.

До момента само д-р Копев е извършил 1603 безплатни профилактични прегледа

Реализирали сме 19 поредни кампании за борба с рака. Към момента потребителите на Центъра наброяват 45 души, като капацитетът му е 30 места. Членовете на Сдружението ни пък са 233 души.

За 10 години пораснахме, помъдряхме, заедно плакахме и се усмихвахме, мечтаехме, реализирахме мечтите си, надявахме се, обичахме. Научихме много и ще продължим да надграждаме заедно - каза още Мария Чергарова.

Като на всеки празник имаше торта, много гости, поздравителни адреси, топли думи и благопожелания от сърце.

- Хубаво е, че през тези години помогнахме на толкова много хора - не скри Тодор Попов, под чийто патронаж премина събитието. -

Никой не е застрахован, че няма да го застигне това предизвикателство

А ако стане, е много важно да има покрай теб хора, които да ти вдъхнат кураж, да ти дадат надежда, да има специалисти, на които да разчиташ. Ценя това, което правят Мария и колегите й. Ценя тяхната упоритост и отдаденост.

Почетен гост на събитието бе Екатерина Захариева. Като бивш министър тя помогна да бъде осигурен подвижния ехограф, с който и до днес се извършват прегледи на различни места.

- Още при първото ми посещение на Центъра преди около 5 години бях силно впечатлена колко сърцато хората в него вършат своята работа, от помощта, която оказват кметът Тодор Попов и Общината.

Вашият Център е единственият, който разполага с такъв ехограф

Радвам се, че успях да помогна. Вълнувам се, като разбирам, че за четири години той е помогнал да бъдат спасени над 400 човешки живота. Вашият Център е успешен модел, който, надявам се, ще бъде последван и в други области. Била съм свидетелка каква сериозна морална подкрепа оказвате на нуждаещите се.

Бившата областна управителка Гинче Караминова пък си спомни колко щастлива е била преди 10 години, когато заедно с кмета Тодор Попов са успели да разкрият Центъра.

- Сега, след 10 години, съм 10 пъти по щастлива, тъй като Центърът се развива изключително успешно, включително по отношение на превенцията и профилактиката. Г-жа Чергарова и екипът й успяха да го обогатят с нова апаратура, привлякоха специалисти и организираха много мероприятия, полезни за здравето на хората. Но най-важното е, че когато един човек, уплашен от диагнозата, влезе тук, той намира топлота и надежда. Това е половин изцеление.

В края на тържеството бяха раздадени грамоти на хората с най-голям принос да го има Центърът, на медиите и на най-активните потребители.

Лидия КАДИЙСКА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички