Други

40 дни без Учителя Дине

  28.06.2021 06:06             
40 дни без Учителя Дине

Изминаха 40 дни откакто ни напусна Димитър Копривщенов. Той е емблема на родното ни село Лесичово. Пред очите ми изплува фигурата на „добрия учител”, както децата наричаха навремето моя приятел от детинство. Децата неведнъж и дваж са се упойвали от меловичните струни на издваяните от неговите сръчни ръце вълшебни тамбурички и мандолини. Затова и за млади и стари той е „Учителя Дине” и „Динето”. Детството ни отшумя по кърищата и бодливите стърнища, от които не можеха да ни опазят и най-старателно опънатите с ножички воловски цървули. Още оттогава в душатана невръстния ученик проговори мечтата да грабне четка и да зографиса върху белия лист образите, които го вълнуват. Да стопи безмълвието му и да го накара да проговори. И молитвеното изображение върху

захвърлени листччета или разкъсани цигарени кутии

бяха само обнадеждаващо начало. Те бяха първите страници от едно мъчително пътуване, може би по-страшно от това на Ван Гог. Пътуване, което минава през една от пазарджишките гимназии, студентските аудитории на Художествената академия, където младият график има за учител Илия Бешков. В школата на Бешков неговото умение, острата проникновена мисъл, чужди на каквото и да е сляпо подражание, ще оформят контурите на бъдещия оригинален художник. За жалост животът е задушавал не един и двама люде на изкуството, на които дипломата от висшето училище не е в състояние да осигури хляб и условия за пълноценно творческо развитие. Неслучайно и Динето,

неизменно потискан от дебнещата го оскъдица,

трябваше да бъде и педагог, и журналист, без да може да се пребори с изнемогата. Но той остана верен на себе си, посвещавайки ден и нощ на упорит труд, препъван неведнъж от завист и огорчения.

Още в най-ранните си творби, показани в първата му самостоятелна изложба в Пазарджик през 1966 г., нашата общественост видя за пръв път и появата на един рядко надарен оригинален график със свой творчески почерк. Не закъсняха и следващите му обществени изяви като творец, които прекрачиха границите на региона. През пролетта на 1981 г. го представиха твърдеуспешно впърватаму самостоятелна столична експозиция на бул. „Руски” 7. А след товав Берлин, Варшава, Ставропол, Гърция… Навсякъде силно впечатление правеше необичайният му художествен стил, подчинен на една

дълбока нравствено-философска позиция

Творбите му винаги се открояват с едно неподозирано умение да се видят и най-тънките нюанси у човека. Показани ни от рядък сърцевед, който ни въвежда в света на негативните преживявания на нашия съвременник. Чародеецът от Лесичово винаги е поставял на прицел нравствените и социални недъзи на обществото. Графиката му е плод на една дълбоко изстрадана болка, дошла от дълбините на безкомпромисен и страстен борец за нравстнена чистота. Но тематичното разнообразие присъства в творбите му – не само нравствените проблеми го вълнуват, но и екологията, политиката… Като един своеобразен връх обаче някои от най-ревностните му почитатели сочат без колебание творбата „Парад – 1941” – като паметник на неподкупната съвест на художника.

Димитър Копривщенов не ще го открием нито в Райко Алексиев или Борис Ангелушев и Стоян Венев, а още по-малко в неговия учител Илия Бешков.

Той е като себе си. Наред с безобидния, но остроумен хумор, картините му приковават с дълбокото си проникновение. Голяма част от новите му творби носят заряда на

една трудно проникаема загадъчност

Може би това дава основание на неговия състудент Борис Димовски да сподели: „Копривщенов е труден за изследване художник, навярно това ще се отдаде нелесно и на най-добрите ни изкуствоведи.”

За наша радост неговото творчество е получило висока оценка в чугбин. Известният руски художник от Ставропол Герасим Киракозов заявява: „Копривщенов – това е гений!” А неговата съпруга Немель Афанасиевна, изкуствовед, възкликва с възторг: „Това е истински съвременен графически Езоп!” Едва ли тези думи се нуждаят от коментар. Известно е, че у нас редица специалисти признават неговия принос в развитието на орнаменталната ни графика. Графика, която, както казва Борис Димовски, е в унисон с неговата жизнена философия.

За съжаление духовната разруха бе безпощадна към него.

- За какво да работя? – възразяваше ми той – Кому са нужни моите работи?

 Кой сега се интересува от изкуство? Хората си имат други болки, други проблеми…

Помня такъв наш разговор под лозницата в гостоприемния му дом – малката къща, погледнала на изток с непретенциозната си верандичка, приветлива като своите стопани, и спотаена под сянката на едрия бухлат орех. Бяхме под лозницата, отпивахме от домашната гроздова синджирлийка и хапвахме грозде от голяма порцеланова чиния. Разговорът ни продължи до късно през нощта, а когато си тръгнах, непрогледна тъмнина беше погълнала селото. Зад гърба ми замря гласът на един от най-ярките творци на българската орнаментална графика. Той предпочиташе да мълчи приживе, а сега вече мълчи, но отвъд. И ще продължи да ни говори чрез картините си.

Продрум ДИМОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички