Понеделник, 07 Мар 2022
 
Други Избори

Петя Цанкова: В програма ни има взаимност – държавата инвестира в хората и хората са мотивирани да подкрепят държавата си

  02.07.2021 06:22             
Петя Цанкова: В програма ни има взаимност – държавата инвестира в хората и хората са мотивирани да подкрепят държавата си

Петя Цанкова е номер 2 в листата на „БСП за България“. Магистър „Математика и информатика“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Има двадесет годишен стаж като учител. В момента е преподавател в Езикова гимназия в гр. Пазарджик. Три мандата общински съветник. Завършила е политически обучения към Институт за социална интеграция и Институт за политика. Народен представител в 45-то НС.

- Все по-често БСП говори за демографски колапс, но той не е от вчера, къде бърка държавната политика?

- Демографският срив е комплексен проблем, резултат от 30 години преход и много допуснати грешки, включително и на БСП. Не отричам това. Последните 10 години обаче, демографския срив се усеща особено осезаемо. Имахме политика изцяло конструирана върху инфраструктурни инвестиции. Не отричаме смисълът им, но част от тях бяха хаотични и без ефект.  Защо са ни например стадионите в населени места, в които има само възрастни хора?

- Въпросът е какво може да бъде направено днес и от тук нататък?

- Ние имаме много ясен отговор. Инвестициите в човешки капитал има много по-голяма възвръщаемост. Това означава инвестиции в образование, здравеопазване, целеви социални мерки за младите семейства. Ако искаме стабилно общество и икономически напредък трябва да започнем от човешкия фактор – това е стратегията на БСП. Това е и първата стъпка към решаване на демографските проблеми.

- Какви са конкретните мерки, които предлагате?

Започваме с грижата за семействата и реформа в подоходното облагане. Най-кратко казано - 500 лв. необлагаем минимум от доходите на родителите за всяко дете в семейството. Иначе казано, ако заплатата е 1100 лв., а децата са две, това означава, че всички дължими данъци ще бъдат начислявани върху остатъкът от 100 лв. Предвиждаме еднократна помощ от 6500 лв. при раждане на второ и трето дете в семейството, но само при условие, че родителите са работили и са плащали осигуровки в последните 2 години. Ясно защо – от тази подкрепа не бива да се възползват хората, които цял живот са живели на социални помощи, правят опашки на банкоматите и никога не са давали на държавата нещо от себе си. Предвиждаме безплатни детски ясли и градини и еднократна помощ от 250 лв. на всички деца до 4 клас в началото на учебната година. Смятаме, че трябва да има и безплатни учебници от 1 до 12 клас. Категорични сме, че лекарствата за децата до 14 годишна възраст трябва да бъдат безплатни и много силно да се наблегне на профилактиката и чрез здравната, но и чрез образователната система.

- От къде обаче ще дойдат парите за тези мерки?

- От добро управление, от спиране на течовете и непрозрачното и неефективно харчене на държавния бюджет. Имаме реални разчети и 18 готови законопроекта за реализиране на тези мерки, част от тях внесохме в краткия живот на 45-то НС, но те не влязоха в зала за обсъждане. Всеки от тях има своята финансова обосновка. 3 милиарда лева струват социалните мерки на БСП. При брутен вътрешен продукт 117 милиарда лева, те са абсолютно постижими. Като прибавим към това и спирането на огромните корупционни течове и насочването на публични средства по ефективен начин, смятам, че мерките са изцяло реалистични. И забележете – ние тук не говорим за помощ, която държавата налива, а за инвестиция с дългосрочна възвръщаемост. Тези хора ще имат стимул да останат да живеят в България заедно с децата си, а облекченият семеен бюджет ще означава, че те ще инвестират повече в потребление – в местните икономики. Или казано не на езика на икономистите: Ние говорим за взаимност – държавата подкрепя хората, но и хората от своя страна подкрепят държавата си. Никоя партия в момента няма в политиката си формулирана тази взаимност по толкова конкретен и измерим начин.

- Със съжаление констатираме за кой ли път, че българските пенсионери са с най-ниски доходи. Вие традиционно ги подкрепяте, кажете конкретни мерки.

Имаме готов законопроект за преизчисляване на пенсиите, който внесохме в миналия Парламент, но той не бе подкрепен на второ четене. Ще го предложим отново. Ножицата между старите и новите пенсии трябва да се затвори.

Готов е и едни нов законопроект - Закон за възрастните хора – нова визия за грижи и социално адаптиране на тези хора. Към края на 2020 г. 20% са възрастните хора у нас, по смисъла на закона ние смятаме за възрастен човек, навършил 65 год. Законопроекта изцяло стъпва върху европейския социален модел и неговите 3 стълба -  увеличаване на трудовия живот и активността на възрастния човек, приемственост между поколенията,  увеличаване качеството на живот след излизане от пазара на труда. Казвам го неслучайно – населението в цяла Европа застарява и социалните системи, но и икономиките в отделните държави имат проблем с тази реалност и правят политики, които инвестират в качеството на живот, здраве на възрастните хора, но и в увеличаване на активността им на пазара на труда. Това в никакъв случай не означава удар срещу младите специалисти. В някои сфери те липсват и се разчита изцяло на старите кадри – здравеопазването и медицинските сестри са само едни пример. Затова говорим и за политика на трудова приемственост. Този модерен и европейски подход на отношение към възрастните хора има и съответната финансова и статистическа обосновки. Вярвам, че следващият Парламент ще го приеме за приоритет. Защото тези 50 лв., които се дават над пенсиите са милостиня и псевдо-грижа.

- Образованието е Ваша професионална сфера – къде е мястото му в политиките на БСП?

- В центъра, заедно с науката като държавен приоритет. Те са част и от изграждането на националния потенциал чрез младото поколение, без тях не може да има икономически реформи, нито иновации, напредък и стабилност на доходите като следствие. Дуалната система се провали, защото липсваше симбиоза между образование, работодатели, синдикати. Много е притеснителна ситуацията в момента с професионалното образование – от там трябва да се започне. Липсват квалифицирани кадри и няма работна ръка, която да задвижи икономиката. В един шивашки цех ме попитаха защо в Гимназията по текстил и облекло няма шивашки паралелки. Стигнахме до там в пазарджишко да внасяме работна ръка от Украйна. Затова първата стъпка за мен е да бъде поставена картата на регионите с нуждите на бизнеса и около нея да се съберат и частният сектор в лицето на браншовите организации, и държавата, и НПО сектора и синдикатите. Нужна е реформа на професионалното образование, която да съответства на нуждите на бизнеса, но не само. Тя трябва да отговаря и да бъде авангард на държавната стратегия за развитие на икономиката, особено с оглед на големите трансформации в Европа – преход към зелена икономика, високи технологии, инвестиции в иновации. Всеки проект, инициатива – частна или държавна, всяка инвестиция има нужда първо от подготвени хора на всички нива, за да се случи. Ако българската образователна система не ги произведе, в България няма да се случват добри неща.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички