Други Избори 2021

Д-р Илиян Траянов: Заплатите на работещите в малките болници трябва да се плащат от държавата

  02.07.2021 16:32             
Д-р Илиян Траянов: Заплатите на работещите в малките болници трябва да се плащат от държавата

Илиян Красимиров Траянов е роден на 14.11.1982 г. Начално образование - училище ”Никола Фурнаджиев”-гр. Пазарджик, основно образование - “Проф.Иван Батаклиев”-гр. Пазарджик, средно образование - СОУ „Климент Охридски”-гр.Пловдив с пълно отличие. Висше образование – магистър в Медицински университет-Пловдив с отличен успех (2007г.). Защитена дисертация в областта на Акушерство и гинекология, за присъждане на научна и образователна степен доктор – 2016г. Работи от 2.02.2008 до 30.09.2016г. последователно като лекар-ординатор, лекар-специализант, лекар специалист, асистент, докторант към Клиника и Катедра по Акушерство и гинекология към УМБАЛ „Свети Георги”-Пловдив и МУ-Пловдив. Работи на втори трудов договор от 2008 до 2011г. в ЦСМП Пазарджик. На втори трудов договор от 2012 до 2016 в отделение по Акушерство и гинекология.От 2016 г. до момента на основен трудов договор, началник отделение Акушерство и гинекология.

- Д-р Траянов, каква е причината един успешен лекар да се включи в политиката?

- Има една стара максима “Когато не се занимаваш с политика, политиката се занимава с теб”. На мен, като гражданин и лекар, много неща не ми харесват! За да се променят, трябват законодателни промени! Това може да стане с предложения в Народното събрание, а не с хвърляне на камъни и домати на площада! Много хора не гласуват, не се интересуват от програмите на партиите, а очакват всичко да е уредено в държавата! Без будно гражданско общество, което да поставя въпроси, да упражнява контрол и да търси сметка за поети, но неизпълнени ангажименти, никога няма да бъдем Швейцария на Балканите, а даденостите, които имаме като природа и климат го позволяват!

- Кое е първото нещо с което ще се заемете, ако бъдете избран преференциално за народен представител?

- Ще предложа  колективният трудов договор да се спазва от всички здравни заведения! При договарянето на колективния трудов договор участват представители на държавата, на съсловните организации, синдикатите, икономисти, експерти! Той се подписва на база на сериозен икономически анализ и гарантира базовото заплащане от санитаря, през медицинската сестра до лекаря! В момента има един допълнителен текст в закона, казва, че договореното възнаграждение се изплаща при възможност на лечебното заведение! Този текст обезсмисля целия труд на всички участвали в договарянето! Какво, като е постигната договорка минималната заплата на лекар да е 1500 лв.,а на медицинската сестра 1200, когато определена болница решава друго! Договор, който се прилага избирателно, няма никаква стойност!

- Каква трябва да е стартовата заплата на един лекар и една медицинска сестра?

- Според мен една медицинска сестра трябва да започва работа със заплата 2000 лв., а един лекар с 2 600лв. Може да ви изглежда нахално и дръзко от моя страна, но ще ви изброя само някои особености в работата на медицинските служители! Работа с кръв и биопродукти, което създава голяма опасност от заразяване с изключително опасни заболявания,като ХИВ, Хепатит, Кримска хеморагична треска и прочие! Работа при изключителен стрес в операционна, родилна зала, реанимация, на терен, както е в Спешна помощ! Ежедневен сблъсък с агресия от страна на пациенти. И въпреки всичко това медицинските работници са трета категория! Какво да кажем за санитарите, които работят при същите тези условия и са на минимална заплата! Аз лично не приемам тази несправедливост и това е основната причина да се включа в обществено политическия живот.

- Реални ли са тези заплати според Вас?

- Политиката освен въпрос на желание е и въпрос на възможности. За да се достигнат тези заплати са необходими допълнителни средства от държавния бюджет и икономически растеж, което при този хаос, поради липса на работещ парламент е химера.

Към момента при сегашните средства, заделени за здравеопазване, основна заплата за санитар 1000 лева, медицицинска сестра 1500 лева и лекар 1800 лева са абсолютно възможни за 85% от функциониращите болници. Останалите 15% от болниците, които са малки, разположени в слабо населени райони , които наистина не могат да си позволят тези заплати и зад гърба на тях се крият всички останали, трябва да бъдат с различен статут. Не може болницата в Мадан, Каварна или Поморие да работи на пазарен принцип и да се конкурира с големите областни и университетски структури.

Тези малки болници трябва да минат под егидата на министерството на здравеопазването, като стратегически в определени региони. Заплатите на работещите в тези здравни заведения трябва да се заплащат от държавата! Там не трябва да има клинични пътеки, процедури и прочие. Ако направите справка ще видите, че работещите в тези болници са под 5% от общо ангажираните в системата на здравеопазването, което показва, че изпълнението на тази задача е реално.

- Не се ли притеснявате, че тази Ваша идея ще доведе до множество протести от страна на работодатели, пациентски организации, заради застрашаване на системата?

- Със сигурност очаквам това. Подобен сценарий гледахме  няколко пъти при повишаване на минималната работна заплата при управлението на ГЕРБ .

То не бяха апокалиптични прогнози за фалиране на хиляди фирми, масова безработица, глад и спиране въртенето на земята. Не само, че нищо такова не се случи, но правителството на г-н Борисов постигна реално увеличение на заплатите в държавния и частния сектор и исторически най-ниските нива на безработица. Крайно време е бъдещите народни представители независимо от коя партия са, да спрат да защитават корпоративни интереси, а да започнат да се занимават с проблемите на обикновения човек. Аз заставам с името си и съм готов да споря с всички водещи икономисти, че тези заплати са реални.  Може би реализирането на тези заплати, ще е за сметка на извършването на скъпи ремонти и подобни дейности. Но съгласете се, че ако ядеш хляб и сол за обяд и вечеря, няма да си поръчаш най-скъпия испански теракот за ремонт на банята! Материалната база е важна, но тя трябва да е пропорционална на доходите на работещите в системата, защото те са най-големият капитал. И най-скъпата апаратура без обучен медицински екип, който да работи с нея, няма никаква стойност. Ако не повишим заплатите след 4-5 години няма да имаме медицински сестри, което не е мое лично мнение, а официална статистическа прогноза.

Как ще се отразят тези реформи на пациентите?

- Със сигурност положително. Има една стара приказка ”Сиромах човек, жив дявол” Съгласете се, че когато една медицинска сестра получава 800лв, един лекар учил шест години и специализирал близо толкова получава 1100 лв,няма как пациентите да получават напълно мило отношение и безкрайни усмивки от тези хора! Далеч съм от мисълта, че повишаването на заплатите ще изкорени корупцията, но със сигурност ще я намали чувствително.

- Ако ГЕРБ е в опозиция, как ще постигнете тези Ваши идеи?

- За мен здравеопазването е надпартийно. Задачата на опозицията е да предлага добри неща, които да бъдат подкрепени и реализирани от управляващите. Това е смисъла на градивната опозиция! Тогава, когато нямаш министерства, ключови длъжности и позиции си проличава дали властта ти е самоцел или наистина можеш да работиш за хората. Ако получа преференциално доверие, аз съм сигурен, че и в опозиция ще мога да съм полезен. Който желае да ме подкрепи, може да го направи с номер 5 на машината и преференция 107.

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички