Пазарджик

През някои седмици лекарите вадят по 40 кърлежа

  12.07.2021 06:04             
През някои седмици лекарите вадят по 40 кърлежа

Болестите, които те пренасят, обаче не са се увеличили

Валежи, последвани от жеги, са рай кърлежите. Неслучайно през някои седмици лекарите в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик вадят по близо 40 от тези гадини, показа проверка на "Знаме". Добрата новина обаче е, че не се отчита повишаване на заболеваемостта от болестите, които те пренасят.

Въпреки това не подценявайте кърлежите. Не забравяйте, че те обичат най-много влажни места с много зеленина. След разходка сред природата или работа в градината не пропускайте да огледате тялото си. Обличайте светли дрехи, за да ги забелязвате по-лесно. Избягвайте да ходите по бански по поляни и места с гъста зеленина. Особено внимателни трябва да са стопаните и собствениците на домашни животни, тъй като те са по-застрашени от останалите.

Самото ухапването от кърлеж е безболезнено

и най-често не се усеща, защото той отделя анестетични вещества. Може да се запие навсякъде. При децата е възможно ухапването да е в окосмената част на главата. Като цяло се предпочитат по-меките и по-влажните места - гънките, половите органи, под гърдите и други.

Кърлежите трябва да се отстраняват незабавно, най-добре от медицинско лице. Ако не са заразени, няма повод за тревога. Но това не може да се разбере веднага. Затова потърпевшият трябва да следи за появата на симптоми и задължително да се консултира с лекар, ако забележи нещо обезпокоително.

Мястото на ухапването трябва да се наблюдава за

зачервяване,

което се появява в рамките на 5-10 дни до месец. То е с диаметър поне 4-5 сантиметра и нараства бързо. Няма сърбеж и затопляне на кожата. Възможни са обаче оплаквания от лека температура (около 37 – 37.5 градуса), увеличени лимфни възли около мястото, както и грипоподобни симптоми. Това е характерно за ранната Лаймска болест.

Другата често срещана болест, предавана с кърлежи, е Марсилската треска. Нашият регион е ендемичен за нея. Започва с внезапно вдигане на температура, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен обрив по дланите и ходилата.

Лидия КАДИЙСКА

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички