Регионът

Веселина Зумпалова - Ралчева: Реколтата бе добра, предстои реализацията на розовото масло

  27.07.2021 06:03             
Веселина Зумпалова - Ралчева: Реколтата бе добра, предстои реализацията на розовото масло

ПАНАГЮРИЩЕ. Приключи прибирането на розовия цвят от гюловите градини в землищата на средногорския град и в село Бъта. Това съобщи за "Знаме" Веселина Зумпалова - Ралчева, производител на ароматната стока.

Кампанията тази година се оказа една от най-продължителните от доста време назад. Заради застудяването през май, беритбата закъсня с десетина дни.

Растенията по-късно се събудиха

и започна цъфтежът им. В средата на кампанията (между 25 май и 27 юни) цветовете изглеждаха прекрасно, но не отделяха достатъчно количество масло, поясни дамата.

Тя уточни, че продължителното събиране на розовия цвят е заради различната надморска височина и климатични условия на насажденията в двата района.

- Тези в Бъта са по на юг и първи цъфнаха, за разлика от панагюрските, от които откъснахме последния цвят в края на юни.

Средният добив от декар

достигна 300-350 килограма цвят, а от по-младите растения количеството е по-малко - от 100 до 150 килограма от декар.

Килограм биологичен цвят изкупувахме по 2.50 лева, а конвенционалния - по 2 лева.

Определям тазгодишната кампания като сравнително добра. Оттук-насетне предстоят лабораторни изследвания и анализ за определяне качеството на маслото и предлагането му на пазара. Тепърва ще стане ясно как търговията ще реагира при сегашната

световна икономическа криза, особено в парфюмерийния сектор

Защото розовото масло е в основата на производството на скъпите ароматни изделия. Големият им спад доведе до сериозни проблеми за розопроизводителите. Надявам се, че с подписаните вече рамкови договори търговците ще изкупят поне минимално количество от розовото масло. Днес на никой не му е лесно, убедена е собственичката на дестилерия.

Тя ще се възползва от финансовата подкрепа, предоставена по де минимис, тъй като изкупува биологичен розов цвят. Размерът на помощта е 0.30 лева за преработен килограм от маслодайната роза. Преработвателите са длъжни да я изкупят

на цена, не по-ниска от 2 лева без ДДС.

- Подготвяме документите за кандидатстване за държавните пари, което стартира от 5 август. До края на юли ще изплатим на доставчиците изкупената стока. Добре е повече колеги да подадат документи, защото финансовата помощ реално отива при розопроизводителите, прикани Веселина Зумпалова - Ралчева.

Тя допълни, че сезонът за преработката на розовия цвят отмина, сега е ред на лавандулата, след нея - маточината, ще се мисли и за белия равнец.

- Продуктите от лековитите билки се предлагат в онлайн магазини у нас и в чужбина в опаковки с различен грамаж. Те са дело на децата ми. Етеричните масла са харесвана стока и намират своите пазари и потребители.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички