Регионът

Панагюрска ученичка извлече най-добрата ДНК проба от банан

  31.07.2021 06:17             
Панагюрска ученичка извлече най-добрата ДНК проба от банан

Възпитаниците на СУ "Нешо Бончев" се включиха в живата връзка с Международната космическа станция

СОФИЯ. Може ли да се построи асансьор до Космическата станция? А кокошка да снесе яйце там? Как празнувате рождените си дни в Космоса? Има ли прогноза за времето? Вярно ли е, че на Юпитер от небето валят диаманти?

Това са само част от многобройните въпроси за тайните на Космоса, които български ученици зададоха на Марк Ван де Хей и Тома Песке, двама от астронавтите от 65-ата експедиция до Международната космическа станция.

Живата връзка с тях стана възможна благодарение на инициативата "Hello Space! Bulgaria Calling"

("Ало, Космос! Говори България")

на Атлантическия клуб у нас, посолството на САЩ в София и над 30 образователни организации. Фондация „Лъчезар Цоцорков“ осигури финансова подкрепа.

Любопитното събитие се проведе на 26 юли 2021 г. в Sofia Tech Park. В него участие взеха и 13 ученици от Клуба по астрономия в СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище. За тях пред "Знаме" разказа учителката им по физика Радка Семова:

- Получихме покана от "Асарел-Медет". Повечето ученици ще бъдат в осми клас през следващата учебна година, а двама ще са деветокласници. Най-малкият ни участник - Димитър Томов, ще е третокласник, но

членува в Клуба по астрономия още от първи клас

и притежава завидни знания. Той сякаш се вълнуваше най-много от "срещата" с астронавтите.

Панагюрските ученици ги описват като изключително усмихнати и дружелюбни. Харесали въпросите и се постарали да отговорят на достъпен и разбираем език.

Не по-малко впечатлени са възпитаниците на "Нешо Бончев" от заниманията в

Космическите работилници и лаборатории,

в които се включили дейно. Най-добре се справили с изучаването на формата на Земята с помощта на 3D модели. Както и в работилницата "ДНК в Космоса", където успели да отделят ДНК от банан.

- Нещо повече, според една от менторките, именно в нашата група се е получила една от най-добрите проби, на едно от момичетата - Иванина Пенелова, разкри не без известна гордост г-жа Семова. - Иначе, работилниците и лабораториите наброяваха двайсетина. Децата работиха в тях от сутринта до вечерта, разпределени по групи и напътствани от ментори. Имаше работилници за строене на

роботи за доставка на храна в Международната космическа станция,

за колонизиране на Марс, както и работилници по математика и с "Майн Крафт".

Преподавателката по физика и нейните ученици не останали безразлични и към интересните и провокативни презентации. Например за космическите отпадъци,

за Космоса и правото (какви закони ще трябва да се спазват там),

за космическата храна, за Космоса и биомедицината и т. н.

- Организацията на цялото събитие беше изключително добра. Отговаряше изцяло на възрастовите особености на децата и на техните интереси. През целия ден те се чувстваха много комфортно.

Убедена съм, че целта на инициативата е постигната, а именно - да разпали въображението на подрастващите към Космоса, за да излязат мечтите им от земната орбита, каза в заключение Радка Семова.

Над 200 ученици от цялата страна пък посетиха щанда на "Асарел-Медет"АД по време на същия форум и си взеха руден образец за спомен. Най-любознателните имаха възможността

да разгледат отблизо минералите от рудник "Асарел" през микроскопа

на минералога на компанията Венцислав Стоилов.

Живата връзка с Космическата станция бе открита от посланика на САЩ в България Херо Мустафа.

- Надявам се тази програма да вдъхнови днешните деца да станат бъдещите изследователи и да следват стъпките на Нийл Армстронг, Георги Иванов и Александър Александров. Нека да се стремим към звездите заедно.

Първият български космонавт Георги Иванов също отправи приветствие. На събитието присъстваха още образователният министър, учени, уважаваният учител по физика Теодосий Теодосиев и други.
Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси благодари на всички, които са помогнали за осъществяването на събитието. Освен това, припомни за приноса на покойния председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков за развитието на българската база на Антарктида.

- Проф. Цоцорков ни подкрепи да стъпим на Южния полюс, а сега фондацията, която носи неговото име, ни помага за Космоса.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички