Понеделник, 21 Фев 2022
 
Регионът

Съдът застана зад КПКОНПИ по казуса „Д-р Жеко Чешмежиев”

  02.08.2021 06:35             
Съдът застана зад КПКОНПИ по казуса „Д-р Жеко Чешмежиев”

Лекари масово работили и в Центъра, за да могат да осигурят болнична и доболнична помощ на едно място

ВЕЛИНГРАД-ПАЗАРДЖИК. Административният съд отхвърли като неоснователна подадената жалба от бившия директор на МБАЛ „Велинград” д-р Жеко Чешмеджиев против решението от края на октомври миналата година на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, в частта с която е установен конфликт на интереси.

Да припомним, че в края на февруари тази година директорът на многопрофилната болница във Велинград бе отстранен от длъжност по искане на Районната прокуратура след като бе обвинен в използване на неистински документи и източване на Здравната каса. Според обвинението, източването е ставало чрез фалшиви сертификати за медицинска специалност и извършването на фиктивни медицински услуги. А освен това директорът на здравното заведение неправомерно бил отдал под наем за 5 години на Медицински център „Велинград 2017”

12 лекарски кабинета с оборудването им през главата на Общинския съвет

Според Антикорупционната комисия д-р Жеко Чешмеджиев е в конфликт на интереси, тъй като самият той е работил в този център като травматолог, за което бе глобен с 5000 лева. Масово обаче лекари работят и на двете места, за да могат да дадат адекватна грижа на пациентите, стана ясно по делото.

Д-р Чешмеджиев обжалва решението на Комисията за това, че е подписал договор от 01.04.2019г. с Медицински център „Велинград 2017" ЕООД в свой частен интерес. Освен глобата, тогава бе отнета в полза на Община Велинград от д-р Чешмеджиев сума в размер на 164,52 лева, представляваща дневно възнаграждение за 01.04.2019 г. в центъра. Отнети в полза на държавата от доктора са и 21 668,59 лева, квалифицирани като „материална облага, реализирана от конфликта на интереси”.

Пред съда жалбоподателят изложи доводи, че решението е постановено при съществено нарушение на административно-производствените правила и в противоречие с материално-правни разпоредби. Той твърди, че подписването на договора с Центъра е изцяло в публичен интерес. И не нарушава Устава на „МБАЛ-Велинград" ЕООД, нито Наредбата за реда за учредяване на търговски дружества и упражняване на правата на собственост на общината в търговските дружества на ОбС-Велинград. Неразбория с „управителите”

В съдебната зала стана ясно, че д-р Чешмеджиев е подписал като „ръководител" два документа - Отчет за приходите и разходите на „Медицински център Велинград 2017" ЕООД към 31.12.2019г. и Счетоводен баланс на „Медицински център Велинград 2017" ЕООД към 31.12.2019г. и по този начин фактически действал като „управител" и на двете търговски дружества. Управител на МЦ „Велинград 2017" ЕООД е Иван Василев Динев, а едноличен собственик на капитала е Община Велинград (дружеството е учредено с Решение на ОбС в края на септември 2017 г.).

В хода на административното производство не е установено д-р Чешмеджиев да е упражнявал функции по управление на МЦ „Велинград 2017" ЕООД, нито да е подписвал отчет и баланс на дружеството. В дадени обяснения главният счетоводител на болницата и на Центъра - Николай Русев, заяви, че при изготвяне на тримесечните отчети за четвърто тримесечие на 2019 г. е допуснал техническа грешка относно управителите на двете дружества, тъй като се използва една и съща софтуерна програма за счетоводствата и на двете лечебни заведения. Междувременно Иван Динев изпратил в ОбС-Велинград коригиран отчет за приходи и разходи и баланс към 31.12.2019г., подписани от негово име. Установено е и от свидетели, и от съдебно-счетоводна експертиза, че не само управителят, но

и голяма част от лекарите в МБАЛ „Велинград” работят и в двете дружества – за да осигурят болнична и доболнична помощ на едно място

По делото се представиха и доказателства, от които се установи, че д-р Жеко Чешмеджиев би могъл да работи на граждански договор и в друго дружество, където съпругата му е едноличен собственик на капитала, но не го е направил за да може да упражнява дейност в „МЦ Велинград 2017” ЕООД и да спасява човешки животи в пандемията.

Това бе прието за безспорно от съдебния състав, но той счете, че решението на Комисията не страда от пороци, защото конфликт на интереси има, а съветниците не са оторизирали д-р Чешмеджиев да подписва договор за наем.

„Достатъчно е частният интерес да е налице, без да е необходимо същият да е реализиран или да се доказва точно по какъв начин е повлиял върху безпристрастното и обективното изпълнение на служебните задължения на лицето, заемащо публична длъжност. На второ място, при конфликта на интереси не е налице съпоставка между частния интерес и публичния интерес. Независимо дали публичният интерес е защитен или не, наличието на частен интерес създава състояние на обществена опасност, което е укоримо от законодателя и подлежи на съответната санкция… Съдът приема, че решението отговаря на установените общи и специални изисквания за форма, тъй като съдържа задължителните реквизити по чл.74, ал.2 от специалния закон. Съдържа фактически и правни основания, от които може да се разбере, какви са съображенията на административния орган да приеме, че е налице конфликт на интереси.”, мотивираха се съдиите. И потвърдиха решението на петчленния състав на Комисията.

Делото пък може да се обжалва пред ВАС.

Забравихме какво направи срещу КОВИД д-р Чешмеджиев,

припомнят негови колеги. Общинската болница не разполага с инфекциозно отделение и целият медицински съвет е направил и невъзможното, за да обособи отделения и да организира работата в условията на пандемия. Именно д-р Жеко Чешмеджиев организира цялата работа, казват медицински работници.

Върбан ВИЧЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички