Регионът

Надпяване и надиграване с пълна сила на Петия национален събор

  31.07.2021 14:18             
Надпяване и надиграване с пълна сила на Петия национален събор

СВЕТИ КОНСТАНТИН. С пълна сила върви надпяването и надиграването край селото над Пещера, известно в цяла България все още като живописно курортно селище. Там започна провеждането на V Национален фолклорен събор на народното творчество.

Вече писахме, че на сцената в два поредни дни ще излязат 1 400 изпълнители, 140 групи, индивидуални певци, инструменталисти и състави от всички краища на страната.

Най-малкият участник в конкурсната програма е на година и 6 месеца, най- възрастната изпълнителка тази година е 92-годишна жителка на Панагюрище. Всички изяви са съобразени с последните разпоредби на Министерство на здравеопазването. Атракция в ранните следобедни часове на съботния ден е Ути Бъчваров, който разгаря достатъчно внушителна скара, за да изпече на дървени въглища печено прасенце и огромно кюфте, от които, по думите му, “ще хапнат 1000 човека”. Ще звучат стоте каба гайди и песните на Здравко Мандаджиев и Николай Учкунов.

Вече пета година Съборът е със статут “Национален”. Надпяването и надиграването откри Елена Рядкова, зам.-кмет на Община Пещера. Пред десетките съборяни на “Широката поляна” тя каза: ” Гледайки богатата конкурсна програма си давам сметка колко е популярен нашият събор. С организирането му ние още веднъж доказахме, че богатството на нашата Родина е в нейното културно многоообразие. Доказахме, че традициите са живи и заемат представително ясто в културния живот на община Пещера. Обществото ни има нужда от такива събития, които са носители на уникалната българска духовност. Организирането на подобни събития е един от основополагащите репери за развитието и утвърждаването на туризма в нашата община”.

По традиция всяка последна събота на месец юли пещерци се събират на летовището Свети Константин, за да се видят, да посрещнат гостите си, да послушат българска народна песен, да се хванат на хорото и да се радват на традиционния огън в съботната вечер. И така от 1967 година.

“Наш дълг е да пазим българщината и това е един от прекрасните начини да покажем на всички, най-вече на нашите деца, българските традиции във фолклора, в певческото и танцово изкуство”, каза председателят на журито Руса Каврошилова. Тя пожела успехи на всички участници, положителни емоции и наслада от прекрасната организация на празника. Майсторството на изпълнителите ще оценяват и Здравко Мандаджиев, Борис Генчев и Павел Куцев.

Тази година посланието на кмета Йордан Младенов е да превъзмогнем лични страсти и политически различия. Вечерта е отредена за тържественото запалване на традиционния огън от Кмета на общината. Лично той ще връчи медали и ГРАН ПРИ за всяка категория и статуетки за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички