Понеделник, 27 Сеп 2021
 
Други

Два екипа наши огнеборци гасят пожарите при Старосел и Кръстевич (обновена)

  04.08.2021 17:48             
Два екипа наши огнеборци гасят пожарите при Старосел и Кръстевич (обновена)
Снимка Диана Василева, Фейсбук

Два екипа огнеборци – от районните служби в Пазарджик и в Панагюрище, са изпратени в помощ на пловдивските си колеги за гасене на пожарите край Старосел и Кръстевич. Това съобщиха преди минути от ОД МВР-Пазарджик.

Четири къщи са вече засегнати от огъня в Старосел, предадоха национални телевизии. "Покрив и част от къща са били обхванати от огъня. Полицейски екип спира автомобилите. Гората е пламнала между 1 и 2 часа днес. Пламъците са се прехвърлили върху последните къщи от селото. Хора мокрят около домовете си с маркучи, част от жителите са евакуирани. Пожарът приближава и другите къщи. Доброволчески отряди помагат на жителите. Горят 1000 дка сухи треви и храсти. Подготвя се евакуация на хора от крайните къщи", съобщи БиТиВи.

Пред БНР Пенка Ганева, кмет на община Хисаря, съобщи, че вече има пожари и в близкото село Кръстевич, което е на границата с община Стрелча, както и при хижа “Бунтовна”.

Екипаж от 24-а авиационна база Крумово с вертолет „Кугар“ се включи в гасенето на големия пожар, пламнал днес, 4 август, в района на хисарското село Старосел. Военнослужещите ще помогнат за овладяването на огнената стихия по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, съобщавта от МО.

Около 1000 дка сухи треви, изоставени лозови масиви и храсти горят, съобщи директорът на ГД ПБЗН гл. комисар Николай Николов. Пожарът е възникнал между 13 и 14 ч. Местните хора твърдят, че огънят е тръгнал от нива край селото, на която работел възрастен човек. Техниката му не издържала, от нея хвърчали искри и всичко се подпалило. Пламъците бързо са се прехвърлили върху къщите. Някои от местните напускат района, като се евакуират сами. "Пожарът е в сухи треви, храсти, изоставени лозови масиви, развива се на доста голяма площ, вероятно приближава 1000 дка. Правим всичко възможно да ограничим разпространението му към къщите. Изпратили сме 7 пожарни автомобила, допълнително събираме целия личен състав, доброволци са на място, горски служители. Към момента няма опасност за населените места, но при такъв силен вятър винаги съществува потенциална опасност”, заяви за bTV гл. комисар Николай Николов. Пожарната продължава да гаси, 6 са вече изгорелите постройки. Шест пожарни коли са били пренасочени от друг пожар към Старосел. Според Димитър Бришимов от пожарната служба в Пловдив, няма опасност за други къщи.

В село Кръстевич, по информация на пожарната, ситуацията е овладяна. Пожарът е локализиран, има унищожена една селскостопанска постройка. Вятърът играе лоша шега. Извикани са на помощ още противопожарни екипи. На място са и военните с водоноски, които също гасят.

(Зн)


Свързани