Други

Илиян представя книгата си на балканско турне

  13.08.2021 14:37             
Илиян представя книгата си на балканско турне

Пазарджишкият пътешественик и социален предприемач Илиян Кузманов избра много нетрадиционен начин да представи първата си книга If you Meet Buddha Kill Him! („Ако срещнеш Буда, убий го!“). Книгата е издадена на английски език и представянето ѝ е под формата на международно турне. Първите две спирки бяха Македония и Сърбия, като Македония бе избрана за премиерата. В едно от креативните пространства на Скопие Илиян даде заявка, че писателстването може да донесе изживявания като Рок турне.

 „За мен е важно, каквото е и съдържанието на книгата, да чупя рамки и стереотипи, каза Кузманов. Да бъдеш писател може да бъде атрактивно, като да бъдеш футболна или баскетболна звезда, както и много повече. Писателят може да бъде супер звезда, да живее като супер звезда. Защото това е пътят да върнем младите хора към литературата, като им покажем колко е cool да се занимаваш с писане. Много повече отколкото да си някакво чалга-клиширано парвеню. А стереотипите, дори и това, че започнахме с Македония. Мястото е супер, хората са изключително готини, отворени, модерни и креативни. Само за няколко дни, чрез една неидеологическа книга, успях да достигна до един куп млади хора, на които им бе супер приятно и интересно. Но това е начинът - непринуден, приятелски, интересен, модерен не само за Македония и другите ни съседи, но и за когото и да е навън. Време е да си изчистим гардеробите от неадекватни хора и разбирания и да започнем простичко да се наслаждаваме и радваме на живота.“

Както подобава на звезда – рок, спортна или книжна, Илиян бе избрал „Хилтън“ за своя база, където присламчи към каузата „Модерна българска литература“ и националния отбор на Македония по баскетбол.

Турнето продължи в Сърбия. Първото представяне бе под формата на обучени в избирания две поредни години за най-добър хотел на Белград Best Western Premier Natalija Residence Hotel. Кузманов представи на мениджърите и персонала друга гледна точка за обслужването - клиент и будисткия хедонизъм. Но „гвоздеят“ бе алтернативната книжарница „Утопия“, която даже направи едночасов филм за автора на „Ако срещнеш Буда, убий го!“. На импровизираното парти - представяне присъстваха представители на местната и балканска будистка общност.

Турнето трябваше да продължи в Гърция и Албания, но заради пожарите се отлага. За сметка на това Румъния и Турция предстоят. Както и няколко малко по-далечни дестинации, които за засега остават зад завесите. Но в Будизма плановете, както разбираме, не са нещо типично, по-важното е да грабнеш вълната и да се понесеш по нея, по думите на Илиян.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички