Други Регионът

Всички момчета от ВУИ-Ракитово станаха “морски“

  18.08.2021 09:21             
Всички момчета от ВУИ-Ракитово станаха “морски“

До това лято всяка година във ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово след края на учебната година в интерната оставаха над 20 ученика.Това са момчета, които няма къде да отидат през лятото, защото са дошли от домове за деца лишени от родителски грижи (ДДЛРГ) или центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ). В групата на оставащите се включват и момчетата, които са извършили нарушения и инспекторите ДПС и местните комисии (МКБППМН) не дават съгласие за ваканция по родните места, опасявайки се от извършване на нови противообществени прояви. В училището остават и новонастанени момчета, пристигнали непосредствено преди лятната ваканция или по време на самата ваканция.

Сега обаче, за радост на момчетата от ВУИ – Ракитово училището, е включено в Националната програма „Отново заедно” на МОН под надслов „Весело лято”. МОН финансира две групи по 10 ученици всяка с по двама ръководители. Групите са определени съответно от 5 до 10 август и от 10 до 15 август. Тъй като през този период в училището са останали 26 ученика, ръководството на ВУИ приема да финансира със свои средства 6 от тях, за да може всички ученици да отидат на лагер. Първоначално децата от ВУИ – Ракитово са определени за летуване на курорт „Слънчев бряг”, но впоследствие са пренасочени за курорта в гр. Китен. Детският спортен център „Балканика” тук разполага с около 100 дка паркова площ, собствена хотелска база, столова, игрища за футбол, баскетбол, волейбол, тенис, собствена сцена, лятно кино, собствен плаж. На практика това е един затворен комплекс, където при добра организация децата имат всичко, за да спортуват и да се забавляват.

Още с пристигането на автобусите децата се посрещат от група аниматори. Сред тях са водещият на предаването „Семейни войни” Цветомир Иванов – бате Цецо, националният треньор по Таекуон-До Венцислав Игнатов към Централния полицейски Таекуон-до клуб, треньори и състезатели по Таекуон-до. Учителите, ръководещи групите деца по училища, се запознават с дневния режим в спортния център „Балканика”. Ставане в 7.00 и утринна гимнастика до 7.15 часа. Тоалет и закуска по график до 9.00 часа. От 9.30 до 11.30 часа плаж, по време на който има плажни игри. От 12.00 до 14.00 часа обяд по график. Почивка от 14.00 до 15.00 часа. Занимателни игри и дейности по модули от 15.00 до 16.00 часа. От 16.30 до 18.30 часа – отново плаж с къпане и плажни игри. От 19.00 до 20.30 часа вечеря по график. От 20.00 до 21.00 часа турнири между училищата по футбол, волейбол, тенис на маса, баскетбол. От 21.00 до 22.00 часа – отчитане на извършеното през деня и натрупаните точки от всяко училище от занимателните модули, плажните игри и турнирите. От 22.00 до 23.30 часа музикални занимания на сцената и лятно кино. От 23.30 часа – сън.

За всяка група са предвидени по график по две екскурзии с професионални екскурзоводи. Първата е до музея в Приморско и с лодка по река Ропотамо. Втората екскурзия е до Созопол – посещение на храм „Св. Св. Кирил и Методий”, в който се съхраняват мощи от Св. Йоан Кръстител,  разходка по стария град, посещение на вкопаната църква „Успение Богородично” - построена преди Освобождението.

В занимателните игри и дейности по модули се включват: джунгла – хвърляне на топка по кубчета, стрелба с лък по близка цел, катерене по мрежа и всякакви други забавни игри под дърветата в парка; настолни игри – игри с карти, шах, игри за баланс и подреждане, дама, не се сърди човече и всички забавни игри, които могат да се играят вечер в семеен кръг; рисуване – децата рисуват всичко, което ги вълнува, избират си име на групата и сигнал на групата и го представят на другите, правят табла и маски; танци – децата разучават и играят различни видове народни танци; музика – на сцената с микрофон и музикален съпровод децата пеят, рапират, създават и показват музикално-танцови мини програми.

В плажните игри се включват състезания за бързина и ловкост. Игрите са така подбрани, че да могат в отборите да се включват момчета и момичета, малки и големи. Например игра за изгребване на водата от морето – отбор от 10 деца се подрежда в колона, първият мокри една кърпа и я подава на човека зад него, той – на следващия отзад и така до последния от отбора, който изцежда кърпата в кофа. Двата отбора се надпреварват по време кой ще напълни по-бързо кофата. Първите три най-бързи отбори печелят точки.

Всяко участие в турнир, в занимателен следобеден модул, в плажна игра носи на училището точки. Отделно първите три отбора в турнир, в модул или в плажна игра печелят точки. Така, дори само за участие, пак печелиш точки. Състезателното начало мотивира децата да дават всичко от себе си и да се включват във всяка игра или дейност. Големите групи от 50 ученици все пак са облагодетелствани, защото имат по-богат избор на състезатели. Малките групи, каквато е групата на ВУИ – Ракитово, са ограничени в избора на играчи и участници, но за тях остава възможността да участват във всички игри, модули и турнири и да печелят точки само с участие. В крайното класиране най-всеотдайните групи трупат точки и вървят напред. С такава всеотдайност и с истинска битка в любимите игри и първата и втората група на ВУИ – Ракитово печелят призови места в крайното класиране, оставяйки зад себе си елитни училища и гимназии от София, Търговище, Полски Тръмбеш, Пазарджик и др.

Първата група от ВУИ с ръководители учителите Китен Кюлюмов и Михаил Попчев печели турнирите по футбол и тенис на маса и бронзовата купа в крайното класиране. Втората група с ръководители учителите Петър Петров и Свилен Топчиев печели турнира по тенис на маса и модула в настолните игри в играта кент купе и също бронзовата купа в крайното класиране. Купите и десетките снимки ще подклаждат спомените за това незабравимо лято, за Китен и морето.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички